Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

V lese číhají vysoké tresty: Za cigárko na houbách 15 tisíc, za pobíhajícího psa 30 tisíc!

Autor: Marcel Mihalik - 
12. srpna 2017
13:12

To si takhle vyrazíte na houby a domů si v košíku přinesete exekuci! Málokdo totiž tuší, že v lese číhá až likvidační pokuta skoro za každým stromem! Cigárko nad hříbkem? 15 tisíc pryč! Autem až do houští a tábořit? Jste o 5 tisíc lehčí!

Přestože Zákon o ochraně přírody a krajiny a Lesní zákon platí už nějaký ten pátek, lidé o drakonických trestech vesměs nemají ani tušení. Data, kolika a jakých přestupků se neukázněnci dopouštějí, shromažďuje Inspekce životního prostředí. „V období roku 2016 a první poloviny roku 2017 jsme zjistili ve zvláště chráněných územích 12 přestupků souvisejících s vjezdy motorových vozidel,“ řekla Blesku mluvčí inspekce Radka Burketová. Uložili za ně pokuty ve výši celkem 73 tisíc Kč. To je ovšem jen jeden typ z mnoha možných prohřešků…

Škůdci s motorem

Největšími škůdci v lese jsou podle lesníků motoristé. „Jde hlavně o jezdce na čtyřkolkách, kteří si z lesů dělají závodiště. S houbaři, kteří nám parkovali u lesů, nebo do nich dokonce přes zákaz vjížděli, jsme si už poradili. Tam, kde stáli nejčastěji, jsme jim vybudovali provizorní parkoviště,“ řekla Blesku mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Zápas se čtyřkolkáři přirovnala k boji s větrnými mlýny. „Při rozsahu lesů nemůže být lesní stráž všude. Když ho přistihne, může mu na místě udělit až 1000 Kč pokuty,“ uvedla Jouklová.

V praxi to podle ní ale vypadá tak, že i když je stráž na místě přestupku, tak než zavolá policii a ta než přijede, za jezdcem se víří prach… Přitom pokuty za přestupky, které by udělila policie či ve správním řízení obec, jsou několikanásobně vyšší.

Šišky netrhat

Podle Lesního zákona má každý právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody. Nesmí ale les poškozovat a musí dbát pokynů vlastníka lesa. Sbírat je tedy povoleno borůvky, maliny, ostružiny, houby i šišky spadlé na zem, jak je libo. Pozor ale na trhání jmelí nebo šišek ze stromu. To už zákon zakazuje a při porušení hrozí sankce.

VIDEO: Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku

Video  Dechberoucí svítání v Krušných horách: Takhle ho natočil dron Blesku  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

 

 

sores ( 12. srpna 2017 19:07 )

No ono hulit v lese a dělat ohně by se opravdu nemělo. Stačí vajgl neuhašený a je zaděláno na požár jako barák. Čundráci večer u ohně chlastají a pak se nedává už pozor a je zaděláno na malér, tak se nedivte!

agfor ( 12. srpna 2017 18:59 )

Kdy konečně schválí zákon proti blbosti politiků - hlavně likvidační pokutu pro ně (třeba deset miliónů).

naidka ( 12. srpna 2017 17:43 )

naidka ( 12. srpna 2017 17:41 )

Vosáku, umíš číst, šišky na zem spadlé můžeš sbírat, ale né trhat ze stromu takový zákaz snad ani nemuseli dávat, syrové šišky ze stromu může trhat jenom retard.

naidkavopruz ( 12. srpna 2017 16:57 )

to přehnali za sběr šišek pokuta pět tisíc,jako kdyby jich bylo v lese málo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání