Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Od razie v Hradci se hnuly ledy: „Prokletá“ miliardová zakázka na špitál v Náchodě ožívá

Autor: ČTK, simao - 
4. srpna 2017
13:09

Kvůli miliardové zakázce na rekonstrukci náchodské nemocnice zasahovali loni krátce před krajskými volbami detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Královéhradeckého kraje. A prohledávali i dům tehdejšího hejtmana Lubomíra France (ČSSD). Nové krajské vedení se k projektu vrací. Nabyl reálné obrysy. Rekonstruovat by se mohlo začít v únoru 2018.

Dlouho plánovaná modernizace Oblastní nemocnice v Náchodě, která zaměstnává 1500 lidí a zajišťuje zdravotnické služby pro spádovou oblast s více než 200 tisíci obyvateli, by mohla začít příští rok v únoru, uvedl dnes při představení projektu krajský radní Václav Řehoř (ODS).

Kraj vypsal nový tendr za maximálně 1,4 miliardy korun, uchazeči mohou své nabídky podávat do 2. října. Předchozí tři tendry hejtmanství z různých důvodů zrušilo.

Oproti projektu k minulému tendru se cena navýšila z 1,3 na zmiňovaných 1,4 miliardy korun bez DPH. Podle kraje bude po otevření obálek přibližně měsíc trvat vyhodnocení, následovat by mělo schválení výsledků radními a poté podpis smlouvy.

Smlouva určuje, že vítězný uchazeč má deset dní na zahájení stavby. Stavbu má firma dokončit za 26 měsíců, poté by měly být modernizované prostory uvedené do zkušebního provozu.

Hejtman: Revize projektu trvala sedm měsíců

Samotná příprava projektu zabrala nějaký čas. „Celých sedm měsíců jsme připravovali revizi projektu i zadávacích podmínek zakázky. Naším cílem bylo připravit zakázku tak, aby byla otevřená co možná nejširšímu okruhu potenciálních uchazečů, ovšem při zachování odpovídajících kvalifikačních podmínek,“ uvedl hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Téma zátahu detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu rezonovalo přitom i předvolební debatou Blesk.cz právě z Hradce Králové, které se účastnil i Štěpán.

Video  Záznam debaty z Hradce Králové: Lídři o migrantech a policejní razii na úřadě 
Video se připravuje ...

S projektem modernizace nemocnice v Náchdoě byly problémy skutečně dlouhodobě.

Podle původních plánů se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015.

Po 16 odkladech termínu jej nakonec v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci také zrušil. Do třetí soutěže zasáhlo vyšetřování policie a nové vedení kraje tendr 15. prosince 2016 zrušilo.

Využití budov řeší

Cílem celé modernizace má být výstavba nové nemocnice v tzv. dolním areálu a následné sestěhování celého zařízení do těchto objektů. Náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09) dnes na dotaz novinářů řekl, že se o případném dalším využití uvolněných budov teprve jedná, sloužit by mohly například jako prostory pro léčebnu dlouhodobě nemocných.

„Základem celé modernizace je výstavba dvou nových nemocničních objektů J a K, které jsou na sebe napojeny jak v nadzemní části, tak v podzemí. Dále vznikne objekt O, kde budou uloženy zdroje medicinálních plynů, bude vystavěn nadzemní koridor a vzniknou i další podzemní spojovací koridory mezi novými objekty a okolními budovami,“ popsal nový projekt radní Řehoř.

Hradecká koalice podepsána: Aleš Cabicar (TOP 09), Martin Červíček (ODS), Jiří Štěpán (ČSSD), Martin Berdychová (Východočeši) a Vladimír Derner (KDU-ČSL). Hradecká koalice podepsána: Aleš Cabicar (TOP 09), Martin Červíček (ODS), Jiří Štěpán (ČSSD), Martin Berdychová (Východočeši) a Vladimír Derner (KDU-ČSL). | ČTK

O následné druhé etapě modernizace rozhodne kraj

Současně se počítá s vybudováním chodníků, přístupových komunikací a oplocení. Kraj se rozhodl oproti předchozím tendrům soutěžit současně i tzv. opci na případnou druhou etapu modernizace nemocnice za odhadovaných 420 milionů korun, která by zahrnovala výstavbu dalšího objektu.

„Bude záležet na vedení kraje, zda vyhodnotí druhou etapu výstavby jako potřebnou a dohodne se na pokračování s budoucím vítězem,“ pokračuje Řehoř, který dodal, že na případnou dohodu s firmou má kraj čas tři roky.

Součástí nyní vyhlášeného tendru nejsou dodávky a montáže zdravotnické technologie a výpočetní techniky. „V průběhu stavebních prací bude nezbytné vyhlásit veřejné zakázky na pořízení potřebné zdravotnické technologie, IT a vybavení interiérů. Předpokládanou hodnotu těchto veřejných zakázek lze předpokládat v souhrnu asi 260 milionů korun bez DPH,“ dodal Řehoř.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa