Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Praha má za pacienty i šestkrát víc než zbytek Česka. Senátoři ženou vyhlášku k soudu

12. prosince 2018
14:00

Senátoři podají ústavní stížnost kvůli vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která upravuje úhrady zdravotní péče. Je podle nich nespravedlivá pro nemocnice, zejména v některých regionech, a nefunguje ve prospěch pacientů, kteří napříč zemí nemají stejný přístup ke zdravotní péči. Novinářům to ve středu řekli zástupci senátorského klubu ODS. Úhradovou vyhlášku pro každý rok připravuje ministerstvo zdravotnictví. Pro příští rok vychází z dohody mezi zdravotními pojišťovnami a zástupci všech segmentů zdravotní péče.

„Dlouhodobě úhradové vyhlášky způsobují, že kvalita zdravotní péče není dána tím, co je pro člověka nejvýhodnější z hlediska péče o jeho zdraví, ale tím, co je nejvýhodnější dělat z hlediska toho, jak je napsaná vyhláška a jakým způsobem jsou hrazené zdravotní výkony,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Autoři stížnosti chtějí poukázat na to, že úhrady za výkony se napříč regiony liší až několikanásobně. „Považuji za trestuhodné, aby existovaly neopodstatněné a neodůvodněné rozdíly v úhradách zdravotnickým zařízením za péči o pacienta,“ řekl senátor Ivo Valenta (za Soukromníky), který je nositelem stížnosti. Podle něj nemocnice v Praze dostávají v přepočtu na počet obyvatel 3,5krát více než nemocnice ve Zlínském kraji, ze kterého Valenta pochází. Narovnání plateb by podle něj kraji přineslo 1,2 miliardy korun navíc.

Platby paušálem místo plateb za jednotlivé pacienty podle právníka Ondřeje Dostála způsobují to, že péče není stejně dostupná v různých měsících roku. „Nemocnice si musí spočítat, zda se jí před koncem roku vyplatí pacienta vzít, nebo ho přeložit až na příští rok,“ uvedl.

Problémy jsou podle Vystrčila také v ambulantní péči. Praktickým lékařům se podle něj nevyplatí návštěvní služba, proto si jejich pacienti častěji volají zdravotnickou záchrannou službu, která je ale pro systém dražší. Platby ambulantních lékařů zase vycházejí z průměrů za předloňský rok, takže se jim nevyplatí ošetřit pacientů víc.

„V praxi dochází k tomu, že narůstají ekonomické ztráty řady zdravotnických zařízení, finanční prostředky nejsou rozdělovány spravedlivě, zhoršuje se lékařská péče a prohlubuje nedostatek zdravotníků,“ doplnil Vystrčil. Podání stížnosti je podle něj jedinou možností senátorů, jak přispět k řešení.

Boj o úhrady se táhne přes dvacet let

Ústavní soud se úhradami zdravotní péče zabýval opakovaně, poprvé už v roce 1996. Podle Dostála stížnost vychází právě z jeho předchozích stanovisek. Stejné výhrady jako letos měli senátoři už v roce 2015. Vadily jim například rozdíly v úhradách v různých částech ČR. Poukazovali na porušení práva podnikat, práva na spravedlivou odměnu za práci a bezplatnou zdravotní péči. Podle soudu ale vyhláška žádným základním právům neodporovala, navazovala na starší předpisy a pravidla byla předvídatelná a plošná, byť v důsledku mohla vyvolávat některé rozdíly a nerovnosti.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový systém úhrad založený na platbě za diagnózu (DRG) už několik let. Revize úhrad, která má platby nemocnicím sjednotit, má být dokončena v příštích dvou letech. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve řekl, že „stínově“ se bude pro porovnání péče vykazovat podle nových pravidel už příští rok, aby bylo porovnání se stávajícím systémem. Postupně by se měla péče začít nově hradit od roku 2020, už od příštího roku bude mít podle DRG péči proplácenou akutní lůžková péče v psychiatrii.

Částky za úhradu nemocniční péče přepočtené na obyvatele a rok

Region Fakultní nemocnice Částka (v Kč)
Hlavní město Praha ANO 30.435
Praha + Středočeský kraj ANO 18.970
Jihomoravský kraj ANO 17.665
Královéhradecký kraj ANO 15.779
Olomoucký kraj ANO 14.597
Moravskoslezský kraj ANO 13.467
Plzeňský kraj ANO 13.138
Liberecký kraj NE 12.074
Jihočeský kraj NE 11.028
Ústecký kraj NE 9844
kraj Vysočina NE 9392
Zlínský kraj NE 8771
Středočeský kraj NE 7762
Pardubický kraj NE 7418
Karlovarský kraj NE 5107

zdroj: ODS podle ÚZIS za rok 2015

 

pavel11 ( 15. prosince 2018 11:58 )

voliči zde máte názorně ukázano jaká pakáž jso pražácI. žijí naukor ostatních kraju tunelují,kradou,chrochtají a ostatní nemají ani pořádně co do huby.Pamatujte si nikdy nepřipustte pražáka prezidenta premiera.Jinak ostaní kraje,občané,rodiny budou jen makat na tu verbež jako Kalosek,hrabě blekota buzna Pospišil,Klaus,Němcová,Benda,Bem,Řebíček,kantýnská,Nečas,Ráth,Gros,a desítky dalších politických zločincu at žije Zeman Babiš klteří makají pro rodiny,děti,duchodce!!!

kradlous ( 13. prosince 2018 12:57 )

Banda zbytečných senátoru se probudila aby jsme si mysleli že tam nejsou jenom proto aby brali sta tisíce za nic.Hlavně ten s tou šálou kolem krku.To je opravdu borec na správném místě.Nebýt senátu tak do státní pokladny přibude pár miliard.To je institut přes věci zbytečné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa