Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pobodaná Češka v Egyptě: Přítel a dítě unikli, útočník šel po ženách

Autor: ČTK - 
15. července 2017
08:09

Místo vysněné letní dovolené v oblíbeném egyptském ráji turistů krvavý útok. Policie už ví, kdo na pláži zavraždil dvě německé turistky a čtyři další, včetně 36leté Češky, zranil. Ta si v Hurghadě užívala dovolenou s přítelem a dítětem, kteří útoku naštěstí unikli. Šílený útočník si totiž vybíral pouze ženy, cizinky. V arabštině totiž provolával: „Zůstaňte stranou, nechci Egypťany.“

České ministerstvo zahraničí oznámilo, že žena, která byla útočníkem zraněna na noze a má pořezaná také záda, bude převezena do Káhiry k dalšímu vyšetření. Z Hurghady bude do egyptské metropole přepraven rovněž její přítel s dítětem a oba ubytuje český zastupitelský úřad.

Egyptské sdělovací prostředky uvádějí, že muž útočil pouze na ženy. Mrtvé jsou podle těchto zdrojů dvě Němky, mezi raněnými jsou kromě Češky dvě Arménky a národnost čtvrté je zatím nejasná. Německé ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a v sobotu ráno potvrdilo, že dvě mrtvé ženy jsou Němky.

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

„Máme nyní smutnou jistotu, že při útoku v Hurghadě byly zabity dvě německé turistky. Podle toho, co víme, chtěl útočník zasáhnout zahraniční turisty,“ citovala agentura DPA mluvčí ministerstva zahraničí. Podle ní jsou na místě zaměstnanci německého velvyslanectví v Káhiře, kteří budou v kontaktu s egyptskými úřady.

Útočil 28letý Egypťan

Útočník, který byl zadržen, byl identifikován jako osmadvacetiletý Abdar Rahmán Šams Dín z provincie Kafr aš-Šajch v deltě Nilu. Egyptské ministerstvo vnitra o motivu jeho činu zatím neposkytlo detaily.

Podle egyptských sdělovacích prostředků guvernér provincie Rudé moře, kam spadá Hurghada, přerušil svou dovolenou v Káhiře a vrátil se domů, aby mohl být při vyšetřování.

Nechci Egypťany, křičel útočník

„Měl u sebe nůž a každou z nich bodl třikrát do hrudi. Zemřely na pláži,“ popsal Reuters útok na německé turistky Abdal Abdalazíz, člen ostrahy jednoho z hotelů. „Hledal cizince a nechtěl žádné Egypťany,“ řekl Reuters člen personálu hotelu Zahabia. „Zůstaňte stranou, nechci Egypťany,“ volal útočník v arabštině podle svědka citovaného agenturou AP.

Zranění lidé, které prý útočník zasáhl do obličeje, krku a nohou, byli převezeni do místních nemocnic.

Klienti české cestovní kanceláře Blue Style, kteří byli ubytovaní poblíž incidentu, jsou v pořádku, uvedla cestovní kancelář. „V současné chvíli jsou všichni cestující naší cestovní kanceláře v pořádku,“ informoval ČTK mluvčí kanceláře Václav Nekvapil. Podle něj „z důvodu komfortu klientů“ cestovní kancelář zajistila náhradní ubytování všem 14 turistům, kteří předtím byli ubytováni v bezprostřední blízkosti incidentu.

Češi se útokem odradit nenechali. Na dovolenou v Hurghadě odletěli další:

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

Na soukromou pláž připlaval z veřejné

Podle egyptského ministerstva vnitra se útočník „dostal na soukromou pláž hotelu v Hurghadě, kde spáchal svůj zločin, přeplaváním ze sousední veřejné pláže“. Podle agentury Reuters, která se odvolává na bezpečnostní zdroje, tak získal přístup k hotelu Zahabia, kde zabil dva německé občany a zranil další dvě osoby.

Další dva lidi pak údajně zranil v sousedním hotelu Sunny Days El Palacio. Oba hotely podle Reuters mají vlastní soukromé pláže. Po druhém útoku byl muž zatčen.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte zde

BYLI JSTE SVĚDKY ÚTOKU NA TURISTY, PŘI KTERÉM BYLA ZRANĚNA I ČEŠKA? JSTE NA DOVOLENÉ V HURGHADĚ? NAPIŠTE NÁM DO REDAKCE NA tip@blesk.cz NEBO VOLEJTE NA 724 014 586

13ka ( 29. července 2017 20:16 )

 Je to smutný. Umírají nevinní. Chudák maminka. A co dělal její přítel. Doufám, že chránil toho kluka..

13ka ( 29. července 2017 20:04 )

 A babiš se žení. Pokud babiši s malým b neuděláš nic proti IS tak si hovno politik a v zeman je jakej je ale ty *** sem nezve

13ka ( 29. července 2017 19:31 )

Ona si šetří na dovolenou, aby mohla vzít kluka k moři a nějakej *** jí tam pobodá. A ta kráva Merkelová vítá všechny. I teroristy. Jak je ta kchunda pozná. Teď jsou ty *** všude. A bude húř. Kdyby mi zabili člena rodiny, .... všechny a začnu u našich černejch nemakačenkú

taktone ( 15. července 2017 19:50 )

Nechápu ty lidi kteří pořád ještě strkají pysk mezi muslimy je třeba více pobodaných a nebo snad více zabitých aby konečně pochopili že jsou to svi.ně

BobsTlaskac ( 15. července 2017 15:58 )

a tak zase to bylo ve slevě a úplně každýho tam taky nezabijou. Je to takovej adrenalinovej zájezd. Vráatim se po svejch nebo v černym pytli?

Zobrazit celou diskusi