Vyšetření na počítačové tomografii v brněnské nemocnici po návratu odhalilo metastázy na krku, játrech, aortě, slezině a plicích. Jak je u Petra zvykem, nové situaci se opět postavil čelem. Jeho nadějí jsou teď biomolekulární séra, výtažky z rostlin. Ty si domů přivezl poté, co se jej v Peru v hodině dvanácté ujal doktor Roberto Inchaustegui, specializující se na léčebné metody indiánských šamanů.

Petře, sotva jsi přiletěl do Peru, přišel šok. Domluvený šaman ti dal košem.

Šaman mi řekl: »Sorry, amigo, tvou nemoc vidím poprvé, léčit tě nebudu, nemám na to prostředky.« Řekl jsem si, to je v pr…, letím 12 tisíc kilometrů a člověk, který mi má pomoci, mě postaví před hotovou věc.

Letěl jsi na druhý konec světa s nadějí a vírou v alternativní léčbu poté, co v Česku chemoterapie a ozařování nezabraly. A hledal jsi také prostředí netknuté civilizací.

To, co jsem čekal, se vůbec nenaplnilo. Sledoval jsem řadu dokumentů o tamních šamanech, domníval jsem se, že budeme uprostřed džungle bez vlivu civilizace. Klid, soustředění, osamělý bungalov bez elektroniky a signálu.

Video
Video se připravuje ...

Petr Hübel (23) s přítelkyní Simonou hovoří o léčbě rakoviny lymfatického systému v Peru a aktuální situaci. Zdeněk Matyáš

A ve skutečnosti?

Přijel jsem do centra v Iquitos všichni tam chodili s mobilem v ruce, psali si na messengeru. Slíbili mi klid a lékařskou péči, což byla jen další iluze.

Sám a bez pomoci, to je drsné uvítání. Co se dělo dál?

Setkal jsem se v centru se dvěma pomocníky z New Yorku, kteří zkoumali, co alternativní léčba obnáší. Byli to medici, což se mi nelíbilo, přece jim nesvěřím svůj život. Nakonec byli v pohodě, ale stejně. Spíš zjišťovali, co je lymfom, jak funguje, jak reaguje. Vysvětloval jsem jim, čím jsem prošel, jak zní diagnóza. Naštěstí umím dobře anglicky, nedovedu si představit, že bych se v takové situaci domlouval s domorodcem.

Co jste vymysleli?

Došlo na možnost vyzkoušet detoxikační ceremoniály. Třeba kambo, tedy vpalování žabího jedu do kůže, což nakopává imunitu. Speciální tabák zvaný Mapacho, nápoj z liány smrti (Ayahuasca) v kombinaci s listy čakruny.

Místo léčení uznávaným šamanem experimenty s mediky. Necítíš zklamání?

Určitě to nebylo zbytečné. Ale původní záměr, vyléčit se, tak ten nedopadl. Vrátil jsem se ještě v zuboženějším stavu, než když jsem do Peru odletěl. Přivezl jsem si neléčený zápal plic. Přirovnal bych to k malému peklu na zemi v kombinaci s koncentrákovou dietou. Za 50 dnů jsem shodil 20 kilo, skončil jsem na 49,5 kilogramech váhy!

Zmínil jsi kambo, tedy vpalování žabího jedu do kůže. Co to s tvým tělem udělalo?

Podstoupil jsem asi 14 dávek. Lidé, kteří zkouší kambo »rekreačně«, dostanou dávku dvakrát do měsíce. Já měl tři na úvod, abych si to oťukal. Pak přišla série dalších sedmi, to už byl pěkný fičák. Vypalování není příjemné, ale jak nanesou jed, je to hrozná bolest. Představte si, že vám někdo šmirgluje kůži.

A co reakce mozku, vnímání reality?

To je další fáze, které říkám zfetovaná. Jed působí na některý receptor mozku, který zároveň vyvolává endorfiny, pocit strachu. Člověk neví, jestli se má smát, nebo brečet. Potom se začne ohřívat celé tělo, extrémní návaly teploty, brní konečky prstů.

Prý se před rituálem pije extrémní množství vody?

Kambo je vázané na vodu. Před každým ceremoniálem musíte vypít tři litry vody a to do 30 minut. Vstával jsem po šesté za světla, zkuste po ránu nalačno vypít tři litry vody. Šílené.

Jaká je závěrečná fáze?

Dostáváte se do transu, nic nevnímáte, jen popadnete svůj kyblík a zvracíte. Ale nezvracíte vodu, nýbrž oranžovou smíchaninu, snad všechny toxické látky v těle. I když lékaři nebudou souhlasit a řeknou, že ty odchází průběžně přes ledviny. Přesto věřím, že šlo o hloubkovou očistu těla. Musím říct, že během kamba jsem smrděl jako lékárna (smích).

Po těchto experimentech se stala drsná věc. Nádor metastazoval do krku, měl jsi na něm bouli velkou jako tenisový míček.

Dusil jsem se, bylo to strašné. Myslel jsem, že se nedožiju rána. Hlavou mi prolítlo, že to byla pěkná blbost, odjet na tak dlouho od rodiny na druhý konec zeměkoule.

Tak jsi se ocitl u doktora ve městě, zpět v civilizaci.

Ano. Roberto Inchaustegui žil dva roky u indiánských kmenů v Kolumbii, sledoval klasické šamany, jak léčí místní, zkoumal všechny bylinky, které používali.

A co zjistil? Co je podstatou jejich léčby?

Rozumem to nejde popsat. Podle doktora duše pacientů opustila tělo, oni se dívali shora na prázdnou schránku. Šamani je mezitím »vyčistili« a vrátili zpět do těla.

K doktorovi tě prý přinesli v náručí, s horečkou, průjmy, zesláblého. Jak a hlavně čím tě léčil?

Díky pozorování šamanů a bylinek, které používali, vyrobil extrakt, biomolekulární sérum. Léčí tím HIV, rakovinu, cukrovku, astma a má dobré výsledky. Po dvou sérech, které mi vpíchl, krk výrazně splasknul, mohl jsem dýchat, polykat.

S předchozími experimenty byl tím pádem konec.

Ano. Našel jsem možnost, kterou jsem nečekal, přišla jako z nebe. Domluvili jsme se, že nemá cenu zůstávat dál v cizí zemi, když se můžu léčit doma, v klidu a u rodiny.

Pokud bys podstoupil léčbu přímo u doktora Inchausteguiho, jak dlouho by to trvalo? A hlavně, kolik by to stálo?

Minimálně rok. Těch padesát dní přišlo se vším všudy na nějakých 150 tisíc, celý rok bych odhadl na cca tři čtvrtě milionu. Ale myšlenka, zůstat v Peru celý rok, to je nemyslitelné. Šlo by o velký psychický nápor, navíc bez rodiny.

Jak velkou zásobou séra tě doktor domů vybavil?

Na deset měsíců, lahvičky mám v lednici. K tomu docela drsná dieta.

Co obnáší?

Z masa můžu pouze krůtí a to ještě z biochovu. Takže objíždím farmy kolem Brna. Absolutní zákaz platí pro cukr, mléčné výrobky, konzervy, balené věci, doplňky stravy. Rýži a těstoviny můžu, ale bez lepku. Z ovoce a zeleniny zákaz třeba pro ananas, jahody, grepy…

Odborníci určitě kroutí hlavou, ty ale doktorovi z Peru očividně věříš.

Domluvili jsme se, že mu jednou za měsíc pošlu zprávu, jak jsem na tom. Nemoci jsem se od začátku postavil čelem, tak to nezabalím ani teď. Užívám si každý den naplno, jako by měl být poslední.

Petr Hübel popisuje svůj zápas se zákeřnou nemocí, zážitky z Peru, své postřehy, myšlenky i názory ZDE

Tělo nádor přijalo a nebojuje

Petrův nádor je agresivní a v progresu, tzn. imunitní systém ho přijal jako část těla a už s ním nebojuje. Lékaři mu nabídli dvě možnosti – ozařování a biologickou léčbu, která stojí měsíčně 300 tisíc a záleží na pojišťovně, jak dlouho ji bude platit. „Je opravdu malá šance, že mi ozařování pomůže, a byl by to doslova zázrak, dle slov mého onkologa,“ přiznal Petr mrazivou skutečnost.

Co je Non-Hodgkinův lymfom

Vážné nádorové onemocnění lymfatického systému. Příčina vzniku není jasná. Nemoc postihuje všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Buňky lymfatického systému se nekontrolovaně množí, postižená uzlina nebo skupina uzlin se začnou zvětšovat, přestávají sloužit organizmu jako celku a ztrácejí své původní funkce. Protože je lymfatická tkáň v celém těle, mohou být postiženy i další orgány mimo uzliny – kostní dřeň, játra, plíce, slezina, kosti, zažívací trakt, ale i centrální nervový systém. 

Fotogalerie
23 fotografií