Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muže zasáhlo 33 000 voltů: Přišel o tři končetiny a přežil jen zázrakem

Autor: aba - 
19. června 2017
22:32

Třiatřicetiletý Brit Jamie Mines zrovna dodělával střechu a v ruce měl plát plechu, když dostal ránu o síle 33 tisíc voltů. Ta ho odhodila čtyři metry daleko na nedodělanou střechu. Týdny bojoval o holý život.

Když dopadl na střechu, měl prý pocit, jako by bylo celé jeho tělo v jednom ohni. „Cítil jsem, jako by mi hořelo srdce a plíce. A pak i končetiny. Jako bych celý hořel, ale neviděl jsem plameny. Myslel jsem si, že jsem mrtvý,“ vypráví o hrůzném okamžiku.

Bolest prý byla nesnesitelná a věřil, že nepřežije. K tomu došlo 19. prosince minulého roku a Jamie pak strávil 10 týdnů na jednotce intenzivní péče, kde v umělém spánku bojoval o život. Jako zázrakem se uzdravil, ale lékaři mu museli amputovat obě ruce, pravou nohu a kotník na té levé. Pak nastaly dlouhé měsíce v rehabilitačním centru, kam byl přemístěn v březnu tohoto roku. Tam se musel naučit znovu chodit a mluvit, protože poškození utrpěly i jeho hlasivky. 

Pro hráče fotbalu, jako je Jamie, to byla těžká životní rána. Jeho přítelkyně a nově narozená dvojčata mu ale dávala sílu přežít, i když dodnes lituje toho, že s nimi nezažil jejich první Vánoce. Ani pro jeho rodinu to nebylo lehké. Harley, Jamieho přítelkyně, přiznává, že jí trvalo šest týdnů sebrat odvahu, aby ho šla i s dvojčaty navštívit. Bála se, že když ho sama uvidí, bude pro ní tragédie příliš skutečná.

Teď ale přišla další špatná  zpráva. Lékaři budou Jamiemu muset  odebrat i poslední končetinu, která mu zbyla, jeho levou nohu. Jak ale říká, jsou věci, které jsou cennější. Třeba to, že jeho milované holčičky nebudou muset vyrůstat bez otce. Nehodu stále vyšetřuje britská policie. 

Jak vypadá řídicí centrum elektrárny, se podívejte ve videu:

Video  Tito muži chrání Česko před blackoutem. Jak vypadá řídící centrum?  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

halba ( 20. června 2017 11:45 )

Z kondenzátoru, umístněného ve vysilači radiolokátoru P-15, když jsem zkoušel šroubovákem zda je vybitý,dostal petelici 15000 voltů.Odetěl jsem a zarazil se o protilehlou stěnu.Půlka šroubováku se vypařila,oklepal jsem se a jinak nic.

franta43 ( 20. června 2017 07:06 )

a kde se jako vzalo na střeše vysoký napětí? asi to není dost důležitá informace na to, aby se to objevilo v článku.

Zobrazit celou diskusi