Ženě v Hustopečích selhávaly základní životní funkce, proto každá minuta měla cenu zlata. „Na místo jako první dorazili policisté z místního oddělení, kteří zjistili, že žena leží na zemi a nemůže dýchat. Seniorka měla srdeční problémy, s nimiž se léčí a užívá na ně řadu léků,“ uvedla mluvčí policie Kamila Haraštová.

Policisté měli u sebe automatický defibrilátor AED. Přístroj vyhodnotil, že není vhodné použít elektrický šok, a tak začali provádět nepřímou srdeční masáž, u níž se oba střídali.

„S oživováním pokračovali až do příjezdu hasičů, kteří jim v masáži srdce také pomáhali. Rychlé poskytnutí první pomoci bylo úspěšné! Žena začala sama dýchat a postupně se jí obnovily životní funkce. Seniorku si pak do své péče převzala záchranná služba,“ doplnila Haraštová.

Strážníci použili lano

Podobně úspěšně si vedli v Brně tamní strážníci, kde je na problém v bytě ženy (92) upozornila její sousedka, která je zavedla ke dveřím nemocné ženy. „Seniorka bouchala na dveře a neustávala ve svém nářku. Měla ale zamčené dveře s klíčem zevnitř a nedalo se přes ně dostat,“ vysvětlil situaci mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Strážníci proto vytáhli horolezeckou výbavu a do bytu se slanili z vyššího patra. Přes balkon pak vstoupili do bytu, kde našli zesláblou důchodkyni, jejíž stav si po prvotním ošetření přivolanými zdravotníky vyžádal převoz do Vojenské nemocnice,“ doplnil Šoba.

VIDEO: Podívejte se co dělat, když se malé dítě začne dusit.

Video
Video se připravuje ...

Víte, co dělat, když dítě vdechne předmět a dusí se? V žádném případě s ním neklepejte halvou dolů a podívejte se na správný chvat! Adam Balažovič