Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terezka (15) se po mozkové obrně nemůže hýbat. Táta se na ni „vykašlal“

Autor: ula - 
20. června 2017
05:37

Když se Terezka předčasně narodila, vážila jen 980 gramů a mozkomíšní mok jí ucpával mozkové komory. Lékaři sváděli boj o její život 3,5 měsíce. Až po roce a půl rodina zjistila, že Terezka nebude moci hýbat ani rukama a ani nohama. Terezčinu maminku Danu (41), která už měla jednu dceru, vzápětí opustil manžel. Zůstala tedy na náročnou a nákladnou péči sama, navíc čelí nenávisti nejen na sociálních sítích.

Dana dostala v 26. týdnu těhotenství streptokokovou infekci a podle lékařů byly nakaženy plodové obaly. „Terezka se tak narodila předčasně a vážila 980 gramů a měřila 37 centimetrů. Hned po narození byla kříšena a měla kvůli nezralosti krvácení do mozku, které ucpalo mozkové komory,“ svěřila se Blesk.cz Dana a dodala: „Do jejích dva měsíců jí byly prováděny punkce mozkomíšního moku, poté byla provedena operace, kdy jí zavedli do komor hadičku, která odvádí mozkomíšní mok do břicha a třech měsících byla Terezka propuštěna domů.“

Terezka má plenky, nesedí, nechodí a sama nemluví

Jak na tom Terezka definitivně bude, se rodiče dozvěděli až po roce a půl. „Terezka má dětskou mozkovou obrnu s postižením všech čtyř končetin. Moje dcera nechodí, nesedí a musí mít péči 24 hodin denně. Je na plenkách. Musí se krmit, nosit, přebalovat, polohovat a sama se neobslouží. Nemluví, dorozumíváme se posunky a naším šestým smyslem,“ zmínila smutně Dana.

Měsíc poté, co se matka dozvěděla, co čeká ji i její dceru, opustil rodinu otec. Dana tak na vše zůstala sama, stejně jako na starší dceru Kláru. V té době ještě netušila, co všechno bude péče o Terezku obnášet.

Vanesska trpí vážnou nemocí. Pomoci jí můžete i vy:

Čtyřhodinový záchvat

Ve dvou letech se k problémům přidala ještě epilepsie. Tu se Terezka snaží zvládat, ale letos po šesti letech od posledního záchvatu prodělala Terezka další, který trval 4 hodiny. Nakonec skončila v péči lékařů.

I když prognóza do budoucna nebyla dobrá, díky terapiím a lázním se Terezka začala zlepšovat, začala sama jíst a snaží se sama sedět. Musí docházet na pravidelné kontroly k lékaři, pravidelně se jí musí prodlužovat hadička z mozku do břicha, která se s růstem zkracuje.

Dana: Jsem odkázaná na pomoc přátel

Léčba, díky které udělala Terezka pokroky, stojí 55 tisíc. Pojišťovna intenzivní terapii neproplácí a holčička ji ale potřebuje 2x ročně. Dana je tak odkázaná na pomoc přátel, sponzorů a sbírání víček. Letos ovšem peníze nesehnala, takže doufá, že to nijak neovlivní Terezčin stav.

Navíc musí maminka kupovat zdravotní pomůcky, zdravotní obuv, a ačkoliv některé hradí pojišťovna, měsíčně za ně rodina utratí tři tisíce korun.

„Nejvíce mi pomáhá starší dcera Klárka a babička, která si občas bere Terezku ven, a rodiče. Velkou oporu mám též v kamarádkách, kterým patří velký dík,“ vzkazuje Dana, kterou nyní čeká operace ramene. Má ho zraněné z nošení dcery a opět bude odkázána na pomoc přátel. Podle svých slov jich kvůli Terezčině handicapu moc nemá.

Alice se stará o syna se svalovou dystrofií. Poslechněte si její zpověď:

Nenávist okolí

Dana je velmi zklamaná z chování lidí. „Nedávno jsme se setkali se závistí na Terezčině stránce,  kde nám byl vyčítán bezbariérový byt, který jsme od města získali, svěřila se matka Terezy. Lidem se ani nelíbí, že Dana vozí Terezku na výlety.

„Mám ale ještě další dvě děti, na které musím brát ohledy, nemůžu je přece držet kvůli Terezce doma, potřebují také zábavu,“ vysvětlila Dana, které lidé na sociálních sítích vyčítají i různé akce, které se pořádaly v Terezčin prospěch.  „Kvůli těmto lidem zveřejňujeme faktury za lázně a pomůcky, aby nám nikdo nic nemohl vyčítat,“ řekla žena, která si vyslechla i to, že neustále žebrá o víčka.

Musíme si zdraví kupovat?

Maminka Terezky děkuje všem, kteří její dceru podpořili nebo podpoří. „Každé pomoci si neskutečně vážíme. Nejhorší pro matku je vědět, že svému dítěti nedokáže dát šanci na lepší život jen proto, že na to nemá finance. V dnešní době si bohužel už i zdraví musíme kupovat,“ uzavřela Dana příběh své rodiny. 

Chcete pomoci Terezce? Číslo jejího účtu je 2490434133/0800 , případně můžete její příběh sledovat na facebookovém profilu s názvem Sbírka pro Terezku.