„Scénáře jsou velmi podobné. Pachatelé vždy vymyslí nějakou legendu a vetřou se starším lidem do bytu či domu, kde je následně ve vhodném okamžiku okradou mnohdy o celoživotní úspory. Tyto případy řešíme nyní téměř každý týden,“ upozornila mluvčí policie Andrea Cejnková.

O 200 tisíc korun tak v dubnu přišla paní (90), která si vpustila do bytu neznámého muže. „Představil se jí jako pracovník zdravotní pojišťovny. Ženu požádal o sklenici vody, čímž ji zaměstnal, a mezitím vzal ze skříňky v obývacím pokoji obálku s penězi,“ popsala případ Cejnková.

Ukázkou naprosté bezohlednosti a neúcty pachatelů je podle policie také případ z března letošního roku, kdy neznámí muži ve Střelicích oslovili paní (76) na hřbitově a nabídli jí obnovu nápisů na náhrobku a opravu vitrínky za dva tisíce korun.

„Druhý den jí jeden z podvodníků přinesl fakturu s tím, že práce jsou hotové a stály osm tisíc korun. Paní zaplatila, ovšem při kontrole hrobu zjistila, že nic opravené není, a záhy vyšlo najevo, že firma uvedená na daňovém dokladu neexistuje,“ upozornila mluvčí policie.

„V souvislosti s uvedenými případy apelujeme zejména na seniory, aby byli obezřetnější při komunikaci s neznámými lidmi a nevpouštěli si je do bytu. Při otevírání dveří používejte bezpečnostní řetízek. V případě, že máte podezření, že se po domě pohybuje nějaký podvodník či zloděj, neváhejte a kontaktujte policii přes tísňovou linku 158,“ přidala radu Cejnková.

Nejčastější výmluvy podvodníků u seniorů:

1) Jsem zaměstnanec elektrárny/plynárny a nesu vám přeplatek.
2) Jsem zaměstnanec elektrárny/plynárny a jdu vám udělat kontrolu zásuvky/plynoměru.
3) Pro peníze mne posílá váš syn/vnuk, který potřebuje nutně peníze na koupi/opravu auta.

VIDEO: Velkou pomoc pro seniory jsou tzv. SOS hodinky, které jim dokážou přivolat pomoc v případě zdravotních komplikací nebo když mají podezření, že je chce někdo okrást.