Neznámý muž oslovil penzistu (82) ve chvíli, kdy vycházel z domu. Představil se jako pojišťovací agent s tím, že nese dvoutisícový přeplatek pojistného plnění jeho manželce. Měl ovšem problém, přinesl rovnou pětitisícovku. A navrhl, že uvnitř v domě s oběma důchodci celou záležitost dořeší.

Tento okamžik byl zásadní. Jakmile se poberta dostal dovnitř, odehrálo se vše podle známého scénáře. „Senior odešel pro doma uschované úspory, aby bankovku rozměnil. A neznámý muž si pochopitelně povšiml, kde jsou úspory uloženy,“ řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Následovala obvyklá lest. Falešný pojišťovák potřeboval ještě něco zařídit, manželům se v domku na chvíli ztratil z očí a s ním zmizely i celoživotní úspory. Rovných 230 tisíc!

Gauner měl navíc štěstí, že důchodci ztrátu peněz okamžitě nenahlásili na policii a nejprve se svěřili synovi. Informace o „velké ráně“ se tak dostala na kriminálku se zpožděním 24 hodin. Navíc ani popis poberty není příliš dostatečný.

Policistům tak nezbývá, než znovu apelovat na seniory, aby zůstali obezřetní a nepouštěli cizí příchozí k sobě domů. „Smyšlené legendy o přeplatcích jsou sice lákavé, ale uvedené nabídky jsou nereálné. V případě pochybností či podezření je lepší zavolat na tísňovou linku 158,“ dodala mluvčí.