Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka končí jako lídr strany, tvrdí Slováci. ČSSD: Jsou to spekulace

Autor: kal, zst - 
11. června 2017
21:47

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude lídrem sociální demokracie pro říjnové sněmovní volby. Alespoň to v neděli uvedla slovenská agentura TASR, která se odkazuje na zdroj blízký vedení ČSSD. Stejná spekulace se už v závěru týdne objevila také v českých médiích, sociální demokraté ji dosud odmítali jako nepravdivou. Teď mluvčí ČSSD Mikuláš Klang vzkazuje: „Nebudeme to komentovat.“

O výměně v čele ČSSD se spekulovalo už v týdnu. Představitelé strany ale oficiálně nic potvrdit nechtěli. „Jakoukoli debatu nad tím, že bychom sundávali šéfa, neočekávám. To je prostě nesmysl,“ uvedl ve středu v České televizi volební manažer strany Jan Birke, aby dodal: „Ten, kdo dnes přijde s jakoukoli snahou vyměnit šéfa, je blázen.“

Pokud se scénář o Sobotkově odchodu z postu volebního lídra ČSSD potvrdí, mohl by ho zastoupit některý z místopředsedů strany. Buď ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, nebo ministr vnitra Milan Chovanec.

Informace slovenské agentury mluvčí strany Mikuláš Klang nechtěl potvrdit, ani vyvrátit. „Jsou to spekulace, které vůbec nebudeme komentovat,“ napsal Blesk.cz v SMS zprávě.

Zaorálka by chtěl i Zeman

Za nového premiéra chtěl během vládní krize místo Bohuslava Sobotky ministra zahraničí i prezident Zeman. Změna ve vedení strany ale nemusí nutně znamenat změnu předsedy vlády. Spekuluje se i tom, že by důvodem mohl být fakt, že Zaorálek by mohl být kandidátem ČSSD do prezidentských voleb. Pražský hrad by tak mohl uvítat ministrovo rozptýlení parlamentními záležitostmi.

„Máme jasně rozhozené svoje role a já v tuto chvíli nevím nic o tom, že by to mělo být jinak,“ sdělil v pátek Novinkám Zaorálek. „Jsou to drby,“ prohlásil také razantně ministr vnitra Chovanec.

„Téma otevřelo nejužší vedení“

Lidové noviny oproti tomu odkazovaly na anonymní pražské členy ČSSD, kteří možná škatulata ve vedení potvrdili. „Téma se otevřelo ve čtvrtek v nejužším vedení. Mohlo by to být tak, že Sobotka dovládne jako premiér, lídrem do voleb by byl ale Zaorálek,“ řekl deníku jeden z nich. A podobně mluví i jeden ze spřízněných podnikatelů. „Nakopl ho sjezd, kde získal nejvíc hlasů. Luboš měl vždycky ambice,“ uvedl pod příslibem anonymity o Zaorálkovi.

„Bohuslav Sobotka asi skončí. Stále se jedná,“ řekl Právu v pátek také důvěryhodný zdroj z vedení strany.

Podle informací Hospodářských novin pak existuje v ČSSD krizový scénář, podle kterého se ještě počká na výsledky červnového průzkumu. Pokud se sestup preferencí nezastaví, Sobotka „půjde od válu“. Svůj post v čele sociální demokracie přitom obhájil na sjezdu před pouhými třemi měsíci.

Zimola: Je to něčí přání

Ani exhejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, kterého vedení strany vyštípalo z kandidátky pro parlamentní volby, nevidí informace jako reálné.

„Nemám žádné takové informace. To, co řeknu budou jen spekulace. Nemohu mít radost z toho, že preference jsou takové jaké jsou. Ale nemyslím si, že tyto spekulace, možná dnes potvrzené i nějakým slovenským serverem, jsou blízké reálu, protože si myslím, že žádná strana si nemůže dovolit teď čtyři měsíce před volbami něco takového udělat. Nemyslím si ani, že by se úvahy pana předsedy Sobotky ubíhaly tímto směrem a spíš je to přání otcem něčí myšlenky,“ cituje Zimolu web Hospodářských novin.

Šéf strany ohlásil krach manželství 

Sobotka vede ČSSD od roku 2010, kdy stranu převzal jako pověřený předseda po rezignaci Jiřího Paroubka. Předsedou ho straníci zvolili poprvé v březnu 2011, naposledy letos na jaře. Premiér koaliční vlády sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců je od ledna 2014.

Ve čtvrtek premiér oznámil, že po 14 letech od svatby zkrachovalo manželství s jeho ženou Olgou. A že se v létě chystá odstěhovat z bytu v Praze, kde zůstane jeho žena a dvě děti.

joudajoudovy ( 12. června 2017 07:15 )

ale to bohuuus jiz davno vi a tak si organizuje majetkove presuny. a az se provali, co, kde a komu z vlastnictvi lidu prodal, pujde do teplaku. neni na case, aby ministerstvo spravedlnosti dostavelo veznici v ricanech, jejichz stavba se v 90.letech prerusila a nekdo zde, v minulosti, cachroval s pozemky? s novymi technologiemi, skelet staci obit OSB deskami a nizkoenergeticka veznice je na svete.

kukuku ( 12. června 2017 06:28 )

Pelta je ODSák. I když by to nebyl první případ, kdy ODS poslala svého zloděje do řad ČSSD (třeba Rath).

kukuku ( 12. června 2017 06:26 )

Omlouvám se světové inteligenci za to, že s Tebou jako úplným blbem jednou výjimečně souhlasím (pokud to správně beru jako ironii).

steelheart ( 11. června 2017 22:32 )

souhlas až na to ANO - jen se podívejte, kdo tam je a co prosazujou! jednoznační vítači - nevolitelní

1pravda1 ( 11. června 2017 22:24 )

ČSSD je velkým zklamáním, stejně tak jako ODS, TOP09, KDU-Gazdíkovci! Škoda, že začali s rychloreoganizací policie, to fakt smrdělo dost a dorazili to antibabišem a antizemanem. Zbývá ANO, SPD a dokonce KSČM - ale ti nejsou nic moc, lavírovali ve Sněmovně dost v poslední době a připojovali se proti ANO, jen aby ostatní strany neřekly, že s nimi nedrží basu antibabiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa