Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: ČSSD znovu dělá ze Sobotky mrtvého muže. A ze sebe mrtvou stranu

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
14. června 2017
05:00

Zdá se, že v ČSSD našli recept na to, jak zničit svého předsedu a volebního lídra i sebe. Čtyři měsíce před volbami říká premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům, ať si s jeho případným koncem v čele strany i jako volebního lídra počkají na další den. Z ČSSD pro změnu zní, že Sobotka skončí i neskončí. Jestli je tohle už oficiální předvolební kampaň, pak přinejmenším ta určitě skončí v análech.

Ano, Sobotka není úplně nejpopulárnější politik. Má emoci wartburgu a auru lídra, co spíš následuje. Ti v ČSSD, co to denně vidí, ho proto v čele strany nikdy nepřijali. Dlouho sice patřil k nejpopulárnějším politikům, poslední měsíce se ale setrvale propadá. Současná politická situace navíc úplně nepřeje tradičním politickým stranám a málokdo je tradičnější politik než Sobotka. Do čela strany i země se trpělivě proseděl.

Problém je, že podobně nepopulární je i ČSSD. Na rozdíl od Stanislava Grosse totiž Sobotka stranu neničí svými osobními skandály, to spíš ČSSD občas ničí jeho puči. Ohledně nepopularity si premiér může se svou stranou podat ruce; těžko říct, kdo koho táhne ke dnu. Poslední dobou jako by totiž v celém Lidovém domě měli patent na to, jak obrátit ve fiasko, cokoli uděláte.

Nejlepším příkladem je tzv. „daňová revoluce“, k níž ČSSD neuměla udělat ani kalkulačku, co počítá. Následná hádka ve straně o to, jaký měsíční příjem z člověka dělá boháče, takže si na sebe zaslouží daňové kladivo, je už samozřejmostí. Bídnou situaci v ČSSD nejlíp demaskoval její březnový volební sněm, který náladou připomínal spíš funus: strana se tak bojí sama sebe i voleb, že Sobotku radši nechala ve funkci, i když se už tehdy její předvolební preference pohybovaly kolem 14 procent.

VIDEO: Sobotka o své rodině a penězích

K nim ČSSD kdysi přivedl i Gross, načež strana záhy vytáhla ze sklepa Jiřího Paroubka a děly se věci. To bylo ale rok před volbami a v Česku ještě trvalo dělení moci mezi ODS a ČSSD. To už dnes dávno není pravda. V podstatě nyní neexistuje žádný velký důvod, aby ČSSD svými volebními zisky nenásledovala ODS. V Lidovém domě se už zločinně dlouho točí stále stejné tváře a přepisují stále stejný program.

V ČSSD teď říkají, že o Sobotkově osudu prý rozhodne, jestli se situace nějak nezlepší. To je zatím asi nejlepší vtip letošního volebního roku. Co se asi může zlepšit, když všechno zůstává stejné? A co hůř: v Lidovém domě jako by zapomněli, že nikdo nevolí „mrtvé“ muže. Ironie je, že svého předsedu a stále ještě volebního lídra nejhůř postřelila ČSSD sama. Načež se diví, že je nějaký postřelený.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 14. června 2017 13:49 )

Sobotka musí zůstat v čele ČSSD,ten idiot je nejlepší hrobař kterého kdy strana měla.

andy83 ( 14. června 2017 10:28 )

Jestli je tohle už oficiální předvolební kampaň, pak přinejmenším ta určitě skončí v análech _____To jako v ŘITI ?______ Tam už dávno je. Ozkoušel si dost politických funkcí, tak už by mohl jít bouchat, jako dělník (dnes se tomu říká operátor) za 15000-18000 Kč do nějaký ty firmy co tady za tu doubu pořídili. Nahrabáno má dost, a takovej manuální relax mu udělá jen dobře. Je to dobrý na deprese z ,,přepracování´´.

1pravda1 ( 14. června 2017 09:58 )

Nejhorší je, že ČSSD lže sama sobě! Mysleli si, že za všechno může Babiš a hle, oni si za všechno můžou sami, poslouchali Kalouska na slovo, odvolali Babiše - úspěšného ministra financí, dělali program opozice - antibabiše s antizemanem, proti Zemanovi chtěli už po pár dnech podávat dokonce ústavní žalobu!!! Fuj. A nyní Valachová je stále ministryní a nic, to socanům nevadí, pohodička a přitom největší rozkrádačka byla právě na ministerstvu školství, patřící pod ČSSD, dovedete si představit, co by se u socanů dělo, jak by řvali s Kalouskem, kdyby to ministerstvo patřilo pod ANO! To by řvali denně, že se krade, byly by schůze Sněmovny, zvláštní otázky Moravce, Události komentáře a každý den by se valilo do lidí..... ale socani mají na sebe jiný metr, Kalousek jim jde na ruku, neřve, nepoukazuje, že tam Valachová je, nedávají se ústavní žaloby...... Prostě spojení Kalouska se Sobotkou je naprosto evidentní a doufám, že po volbách už se po dvaceti letech ve Sněmovně ti dva nesetkají!

helmuth ( 14. června 2017 06:00 )

 Strůjce vládní krize se zlobí na voliče, že je posílají do ha*zlu? Měl by se omluvit lidem, že díky své buranské vizi vyzvedl budáky z ANO do čela dění a ČSSD pohřbil. Je spíš ztělesněním agenta, který dostal za úkol poslat stranu do sra*ek.

Zobrazit celou diskusi