Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Lidi nás posílají do h*jzlu.“ V ČSSD sílí obavy i řeči o Sobotkově konci

Autor: simao, ČTK - 
13. června 2017
16:44

Skončí Bohuslav Sobotka (ČSSD) coby muž, který má vést stranu do říjnových voleb, či nikoli? Z poslaneckých řad ČSSD, ale třeba i od exhejtmana Jiřího Zimoly zní, že na výměnu je již pozdě a nemusela by nijak pomoci. Spekuluje se přitom, že by se šéfem strany mohl stát Milan Chovanec, volebním lídrem Lubomír Zaorálek. A emoce narůstají. „Lidi nás posílají do h*jzlu,“ postěžoval si poslanec Jaroslav Foldyna (všichni ČSSD).

O tom, zda Bohuslav Sobotka zůstane v ČSSD, by se mohlo rozhodnout již během středy. Premiér přitom bude mít pořádně nabitý den. Od ranní koaliční rady, přes schůzku koaličních předsedů s Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL), navazující jednání vlády a bezpečnostní rady státu, až po odpolední grémium ČSSD.

A právě na grémiu by se mělo rozhodnout o dalším postupu ČSSD. „Přesný čas začátku jednání politického grémia strany budeme avizovat během zítřka. Tisková konference po politickém grémiu je pak naplánována na cca 17:30,“ uvedl Lidový dům na dotaz Blesk.cz. Čas však kvapí i v jiné souvislosti - již v sobotu čeká ČSSD programová konference. S představením hlavních taháků na voliče. I hlavních tváří, které mají zaujmout.

Skončí Sobotka, nahradí ho Zaorálek?

Již nyní se objevují spekulace, jak celé jednání dopadne. Podle Info.cz Sobotka jako předseda strany a volební lídr v jedné osobě skončí a dál ji povede první místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec. Do voleb, kde bude těžkým konkurentem Babišovo hnutí ANO, však má ČSSD vést coby lídr ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, tvrdí Info.cz.

Jenže otázkou je, jak se zachová sám Sobotka. Premiér prý spekulace komentovat nebude a podle mluvčího ČSSD Mikuláše Klanga žádný komentář neposkytne až do schůzky grémia - tedy úzkého vedení ČSSD. 

VIDEO: Vedle padajících preferencí před volbami řeší Sobotka i odluku v manželství

Video  Manželská krize premiéra Sobotky: Konec svazku s „paní Colombovou“  - Markéta Volfová

Video se připravuje ...

Sobotka přitom už jednou pořádně zaskočil i samotné stranické špičky - to když se v rámci vládní krize rozhodl pro podání demise celé vlády, kterou později změnil na demisi Andreje Babiše. 

V případě výměny Sobotky by šlo o reakci na upadající předvolební preference strany, které sociální demokraty nenechávají klidnými. „Pokud jde o předvolební pozici sociální demokracie, určitě o tom bude hluboce a poctivě diskutovat politické grémium. Předpokládám, že po schůzi politického grémia budeme veřejnost informovat,“ vzkázal dnes pouze Sobotka, aniž by předbíhal věci příští.

Zaorálek je jedničkou ČSSD v Moravskoslezském kraji, již v průběhu vládní krize se o něm spekulovalo dokonce jako o možném novém premiérovi.

Ministr Zaorálek dnes uvedl, že pokud chce Sobotka ostatním členům grémia něco říci, tak to udělá. „Pokud je tady něco, co by se mělo změnit, tak to musí říct Bohuslav Sobotka, ne já,“ řekl novinářům. Na dotaz, zda by měl Sobotka z funkce odejít, opáčil, že to není otázka, která by patřila jemu.

Poslanec Foldyna: Lidi nás posílají do h*jzlu

Z ČSSD se přitom objevují i různé emotivní ohlasy. „Jsme ve vládě, která je jednoznačně úspěšná. A přesto nás lidi posílají v uvozovkách do h*jzlu. My teď hledáme východisko z toho, proč to tak je. Je to tím lídrem, nebo čím?“ přemítá v reakci pro Blesk poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

V reakci na podobné otázky však padají názory, že výměna volebního lídra by byla chyba a nic by nevyřešila. „My jsme tuhle zásadní chybu udělali v době Vladimíra Špidly a já bych takovouto chybu nerad opakoval. Myslím, že obroda strany nás možná bude stát nějaká procenta, ale neměli bychom před finišem cuknout,“ říká poslanec Robin Böhnisch.

„Obecně změny čtyři měsíce před volbami, ať na postech předsedů nebo ministrů, asi nic neřeší,“ uvedl poslanec Jaroslav Krákora (oba ČSSD). Sobotku označil za slušného a inteligentního politika.

Bližší je nám Zaorálek, zní z Brna

Ozývají se však i kritici poměrů v ČSSD. Propad důvěry voličů musí vyřešit právě Sobotka a statutární místopředseda Milan Chovanec, kteří dostali důvěru na sněmu, míní poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Podle Tejce nyní bude každé řešení špatné a těžko lze se současnou situací něco udělat.

Právě Tejc se na březnovém sjezdu ČSSD v Brně pokoušel sesadit z pozice prvního místopředsedy Chovance. Na jižní Moravě měl dělat Sobotkovi dvojku na kandidátce, z této pozice ale odstoupil. 

„Před sjezdem i na sjezdu jsem varoval před tím, že musíme provést změny, nebo dojde k tomu, co se stalo teď, a to je výrazný propad důvěry našich voličů. Nabídl jsem změnu, ale ČSSD zachovala skoro totožné vedení a už se s tím teď dá těžko něco dělat,“ uvedl Tejc. 

Situace znepokojuje i předsedu brněnské ČSSD Olivera Pospíšila. „Pokud se mají personálie předsedy a lídra řešit pár měsíců po sjezdu, je to nešťastná situace. Nevím, jestli by to přineslo nějaký efekt. Jsem zklamaný, že strana nenačetla situaci už na sjezdu a nevyřešila to,“ říká a ohledně možného Sobotkova nástupce pak dodává: „Bližší je nám asi Lubomír Zaorálek než kdokoliv jiný. Musí to být nějaká známá osobnost.“

Zimola: Spousta voličů už utekla

Další z kritiků v ČSSD a dnes již bývalý hejtman Jiří Zimola míní, že změna předsedy v tuto chvíli už nemusí straně přinést žádný efekt. „Když jsem před půl rokem navrhoval, aby byly zvlášť funkce premiéra a předsedy ČSSD, nesetkalo se to s odezvou. Pokud tato situace nastane teď, nejsem si jistý, že to něco zachrání. Obávám se, že nám už spoustu voličů uteklo,“ uvedl Zimola.

Na rozdíl od Tejce však z kandidátky neodstoupil sám, na jihu Čech z ní byl vyřazen. I Zimola však spekuluje o tom, že by stranu mohl vést jakýsi triumvirát - Bohuslav Sobotka jako premiér, předsedou ČSSD by byl někdo jiný z vedení a třetí osobou by pak byl volební lídr.

Tady ale přichází s poněkud překvapivým jménem - šéfem Českomoravské konference odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou. „Může to být klidně i nestraník. V této souvislosti se hovoří například o Pepovi Středulovi,“ upozornil Zimola.

„Musíme si to vyřešit my uvnitř“

On sám si však myslí, že Sobotka by jako předseda měl případně skončit sám, dobrovolně. „Jakékoliv silové řešení a odvolávání ho není na místě,“ dodal Zimola, jehož pozici podlomila kauza rekreačního domu na Lipně a spory uvnitř krajské koalice týkající se odměn ve společnosti Jihočeské nemocnice.

Na závěr jeden hlas za všechny. Počkejte do středečního odpoledne, dodávají i další sociální demokraté. „Já sám nebudu žádným vyjádřením přiživovat spekulace, nemá to žádný smysl, to si opravdu musíme vyřešit my uvnitř. Zítra odpoledne se veřejnost rozhodnutí dozví přímo od vedení strany,“ dodal s odkazem na jednání grémia karvinský primátor a místopředseda moravskoslezské ČSSD Tomáš Hanzel, dvojka tamní kandidátky pro podzimní volby po jedničce Zaorálkovi. 

VIDEO: Sobotka po jednání vlády mluvil o rozpočtu pro příští rok: Ten by měl pokrýt i 500 korun k penzím navrch

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 16. června 2017 10:27 )

povede je k světlým zítřkům Zadolárek, lidový léčitel banderovců a nácků

krupan10 ( 16. června 2017 10:24 )

ještě bych vzpomenul vliv zrůdy Kalouska, který mu po puči vydatně s Kchárlem von Sajrajt pomáhal všechny špinit

krupan10 ( 16. června 2017 10:20 )

mezi poradce bych hlavně vzpomenul zrůdu Kalouska, americké poradce od Clintonové a myslitele Špidlu

krupan10 ( 16. června 2017 10:15 )

no tak to si přišel Sobotka podstatně na víc. Je to velice bohatý člověk, jeho jmění se odhaduje na několik miliard. Stejně tak i nemajetný "katolík" Kalousek

pb007 ( 13. června 2017 21:14 )

Jako předsedu se ho zbaví pro neschopnost a jako premiéra nám ho nechají ??? Typická ČSSD ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa