Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka končí: Premiér už nepovede ČSSD. Zbabělec, reaguje Babiš

Autor: val, vei - 
14. června 2017
20:28

Středeční grémium ČSSD v sídle strany Lidovém domě potvrdilo, o čem se šuškalo poslední dny v politických kuloárech. Premiér Bohuslav Sobotka končí v čele strany. Ponechá si funkci premiéra, sociální demokraty povede dosavadní první místopředseda Milan Chovanec. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude místo něj volebním lídrem.

„Jsem výrazně nespokojen s nízkými volebními preferencemi sociální demokracie. Podpora veřejnosti neodpovídá práci, kterou soc. dem. odvedla ve vládě ve prospěch občanů...Splnila z 90 procent svůj program, přesto v popularitě zaostává a podpora stále klesá,“ prohlásil Sobotka po téměř tříhodinovém jednání v sídle ČSSD.

Uvnitř strany prý cítí neklid, rostoucí kritiku a nízkou důvěru v budoucnost. „Jako předseda strany nesu odpovědnost za situaci, v níž se strana čtyři měsíce před volbami nachází, a musím na tuto situaci reagovat,“ prohlásil s tím, že pokud má ČSSD zlepšit svou pozici, musí projít hlubšími změnami.

Bohuslav Sobotka oznámil na tiskové konferenci, že končí v čele ČSSD. Funkci za něj přebírá Milan Chovanec. Volebním lídrem bude Lubomír Zaorálek Bohuslav Sobotka oznámil na tiskové konferenci, že končí v čele ČSSD. Funkci za něj přebírá Milan Chovanec. Volebním lídrem bude Lubomír Zaorálek | JAKUB POLACEK / Paparazzi

Počínaje čtvrtkem tedy Sobotka končí v pozici šéfa ČSSD, které se ujme Milan Chovanec. Volebním lídrem a kandidátem na premiéra se stane Lubomír Zaorálek. O dalších změnách ve volebním týmu zatím představitelé na tiskové konferenci mluvit nechtěli. Jejich rozhodnutí navíc musí ještě potvrdit sobotní jednání Ústředního výkonného výboru strany.

Babiš: Je to zbabělec

Bývalý vicepremiér a největší politický soupeř Bohuslava Sobotky – Andrej Babiš – na rozhodnutí šéfa ČSSD oficiálně ani nečekal. Ve chvíli, kdy sociální demokraté skončili svou tiskovou konferenci, vyvěsilo hnutí ANO na internet video s Babišem, ve kterém se pustil nejen do Sobotky. „ČSSD je zoufalá a pan Sobotka zbaběle utíká z boje, protože jsme se mohli střetnout v předvolební kampani a mohli rozhodnout občané o tom, kdo měl pravdu, máme si co vyříkat. On je skutečně člověk, který zná jen podrazy, nedrží slovo, je to intrikán.“

Popisuje poslanec Babiš svou zkušenost Bohuslavem Sobotkou coby premiérem. Na nahrávce pak bývalý ministr financí nešetřil ani nastupujícího volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka a dočasného předsedu sociálních demokratů Milana Chovance.

Andrej Babiš vyvíjel na Lubomíra Zaorálka údajně velký nátlak. Víc prozdradil nový volební lídr ČSSD ve Studiu Blesk. 

 

„Pan Zaorálek je zakladatel Občanského fóra, 27 let v politice, neuvěřitelný žvanil a demagog, který ničemu nerozumí přesto je schopný všechno je schopný okomentovat a okecat. v rámci krize brutálně lhal, sprostě lhal a je to bezpáteřní člověk, stejně jako Sobotka.“

Jenže ještě například v květnu mluvil Babiš na adresu Lubomíra Zaorálka smířlivě až pochvalně. A to v době, kdy o něm sám mluvil jako o možném premiérovi, který měl v rámci vládní krize vystřídat Sobotku v křesle premiéra. 

„Třeba Lubomír Zaorálek, ten je komunikativní, někdy sice až moc, ale já ho mám vlastně rád. Ten umí komunikovat,“ řekl před pár týdny Aktulně.cz o Zaorálkovi Babiš.

Chovanec zas podle Babiše jen zneužívá moc ministra vnitra. „ČSSD je klientelistická a zkorumpovaná parta lidí.“uzavřel největší politický soupeř vládních sociálních demokratů – Babiš.

 

Sobotka: Nezakládám nový projekt

Sobotka se chce nyní soustředit na dokončení premiérského mandátu, kde ho čeká například rozpočet na příští rok. Chce se prý soustředit na stabilitu vlády, na podzim hodlá kandidovat na jižní Moravě do Poslanecké sněmovny. „Zůstávám sociálním demokratem, zůstávám v soc. dem. a nebudu vytvářet jakékoli alternativní projekty,“ přislíbil.

Nový předseda ČSSD Milan Chovanec Sobotkovi poděkoval. „Jsem připraven udělat maximum pro to, aby se sociální demokracie sjednotila,“ řekl s tím, že doufá, že dneškem končí všechny hádky v ČSSD.

Zaorálek Sobotkovi nepoděkoval, neboť by si podle svých slov „připadal jako na pohřbu“. Pochválil ho ale za tento „projev politické kultury“. „Jsem připraven se postavit do role lídra soc. dem. a jsem připraven udělat vše pro to, aby ČSSD měla co nejlepší výsledek ve volbách,“ prohlásil. Novináře požádal, aby mu dali čas do sobotního jednání ÚVV, než se svými návrhy na další směřování strany seznámí své spolustraníky.

Jednali tři hodiny

Sobotka přijel do sídla ČSSD v 17 hodin, těsně před začátkem jednání. O jeho konci v čele ČSSD se spekulovalo už několik dní. Vedly k tomu zejména poslední průzkumy, které straně přisuzovaly tristní výsledky.

Video  Chovanec: Rozmlouvám Sobotkovi, aby rezignoval na šéfa strany.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jednání provázela přísná bezpečnostní opatření i nebývalý zájem novinářů. Podívejte se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 16. června 2017 09:54 )

no to se nám tady sešla banda d.ebi.lů, radost pohledět :zdenekk, informatik, ignotus

va45 ( 15. června 2017 13:47 )

3 klauni z ČSSD se domluvili.Teď voliči ukáži co proto.

va45 ( 15. června 2017 13:45 )

Hňup zůstane stále Hňupem.Že zdendo?

va45 ( 15. června 2017 13:40 )

Co na tebe říká doktor na hlavu?

ivanak ( 15. června 2017 09:21 )

Přečtěte si Parlamentní listy.Píše se tam ,jak nás Sobotka zaprodal a už má místečko v EU.Lidem tvrdí,že žádného migranta a je vše jinak.Ukáže se,že měl Babiš ve všem pravdu.Už vychází na povrch,kdo má prsty v honu na Babiše naše známá parta ZTOHOVEN.Některé články Parlamentních listech děsí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa