Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kladivem v Paříži útočil nováček. Teroristou se stal za deset měsíců

Autor: ČTK, mah - 
11. června 2017
09:40

Útok kladivem na policistu před katerdrálou Notre-Dame v Paříži, který se odehrál v úterý, byl teroristickým činem. Po vyšetřování k tomu došly francouzské bezpečnostní složky. Ve francouzské metropoli útočil vysokoškolský student Faríd Ikkan původem z Alžírska. V sobotu byl obviněn z pokusu o vraždu a spolčování s teroristy.

Francouzské úřady si zpočátku nebyly jisté motivem útočníka, který vystudoval ve Švédsku žurnalistiku a ve Francii si dělal doktorát. Ikkanovi známí a příbuzní ho popisovali jako liberála, který s islámským extremismem nesouhlasil. Proto Alžířan ani nebyl v hledáčku tajných služeb, které se zaměřují na radikální projevy.

Ikkan, který byl po útoku hospitalizován poté, co ho postřelil strážníkův kolega, se v sobotu poprvé objevil před soudem. A vyslechl si tu obvinění. Podle prokurátora Françoise Molinse jednal Ikkan pod vlivem propagandy teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Pařížská prokuratura ho popsala jako intelektuála, který byl úspěšný ve své profesi. Mezi džihádisty byl prý nováčkem s atypickým profilem.

Manuál pro „osamělé vlky“

Ikkan podle Molinse vyšetřovatelům řekl, že se radikalizoval během posledních deseti měsíců. V počítači v jeho domě u Paříže vyšetřovatelé našli mimo jiné manuál pro „osamělé vlky“ vydaný Islámským státem, záběry z nedávných teroristických útoků v Londýně, videonahrávky oslavující dřívější teroristické útoky v Paříži a Bruselu a videozáznam, na němž Ikkan vyjadřuje podporu Islámskému státu. Tento vzkaz se Ikkan pokusil v předvečer útoku zveřejnit na sociálních sítích, ale nepodařilo se mu to, napsal zpravodajský web BBC News.

Žádné doklady o kontaktu Ikkana s extremisty v Iráku či Sýrii ale objeveny nebyly.

Takhle to vypadalo u slavné pařížské katedrály jen pár momentů po Ikkanově útoku:

Video  Lidé v panice utíkají od katedrály Notre-Dame poté, co na policistu kladivem zaútočil muž  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi