Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policistu zabil v Paříži terorista. Nyní měl posmrtně svatbu s partnerem

Autor: nka - 
1. června 2017
11:50

Policistu, kterého v dubnu zastřelil terorista na pařížském bulváru Champs-Elysées, včera posmrtně pojal za manžela jeho partner. Ceremonii, kterou Francie umožňuje jako jedna z mála zemí světa, byl přítomen i francouzský exprezident Francois Hollande.

Sedmatřicetiletý Xavier Jugelé žil se svým druhem Etiennem Cardilesem v bezdětném svazku. Bojovník za práva gayů přišel o život 20. dubna při útoku islamisty.

Cardiles se poté rozhodl využít možnosti se se zesnulým partnerem oženit, která je podle francouzského práva ve výjimečných případech povolena. Obřadu v úzkém kruhu blízkých se zúčastnili i francouzský exprezident Francois Hollande a pařížská starostka Anne Hidalgová. Jako datum sňatku bude podle francouzského občanského zákoníku v oddacím listu uveden den před úmrtím, tedy 19. dubna.

Tahle vypadal dubnový útok na Champs-Elysées:

Jugelé v Paříži pracoval od roku 2014. V roce 2015 byl mezi těmi, kdo zasahovali při střelbě v klubu Bataclan, kde teroristé povraždili desítky lidí.

Letos v dubnu seděl v policejním autě, na které na bulváru Champs-Elysées začal střílet recidivista Karim Cheurfi. Jugelé na místě zemřel, další dva policisté byli při útoku zraněni. Hollande pak Jugelému posmrtně udělil vyznamenání rytíře Čestné legie.

Včerejší obřad byl podle BBC prvním homosexuálním posmrtným sňatkem ve Francii a pravděpodobně i ve světě.

Francie je jednou z mála zemí světa, která občanům umožňuje vstoupit do manželství se zesnulou osobou. Každoročně tady o tuto ceremonii projeví zájem okolo padesáti lidí. Povolení k ní dává prezident na základě závažných důvodů a předsmrtné existence jasného projevu vůle zesnulého vstoupit do manželství.

Procedura má původ počátkem 19. století. Častěji se užívala například během první světové války, kdy těhotným partnerkám vojáků zemřelých v boji umožňovala legitimizovat společné potomky a dostávat vdovskou penzi.

Zobrazit celou diskusi