Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahoš vzkázal Zemanovi: Lidé si zaslouží úctu, ne urážky. Hrad: Servilní sluha

Autor: Václav Lang - 
7. června 2017
05:14

Česko potřebuje prezidenta, který nebude účelově rozdělovat společnost a nálepkovat lidi, kteří mají jiný názor než on. Takový vzkaz vyslal na Hrad Jiří Drahoš, donedávna předseda Akademie věd a jeden z vyzyvatelů prezidenta Zemana v boji o post hlavy státu. Blesku poskytl rozhovor na své chatě u Kamýku nad Vltavou. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na to konto opáčil, že Česká republika nepotřebuje sluhu politiků a byznysmenů. 

„Tato země potřebuje prezidenta, který by účelově nerozděloval společnost a nenálepkoval lidi podle toho, jestli souhlasí s jeho názorem, nebo nesouhlasí. Jsem přesvědčený o tom, že lidé si zaslouží úctu a ne urážky,“ uvedl Drahoš pro Blesk.cz.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Drahošem o milosti pro Jiřího Kajínka, „sluníčkářích“ i podpoře politických stran:

Do svého programu hodlá zařadit důraz na tvořivé vzdělávání, pomoc mladým rodinám, seniorům. Pokud by se stal prezidentem, chce na Hradě ukončit bezpečnostní kontroly, které zavedl prezident Zeman a kvůli kterým se často před areálem Pražského hradu tvoří fronty. 

Drahoš se ohradil také proti „napínání“ ústavy současným prezidentem. „Hra pana prezidenta Zemana se mi nelíbila,“ zkritizoval Zemanovu roli v nedávné vládní roztržce, kdy se zdráhal na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO). I když uznává, že prezident nemá plnit jen reprezentativní funkci, ani nemá být „automatem na podpisy“.

Zemanovi vytkl Kajínka i Čínu

Se Zemanem se neshodne ani v dalších tématech. Například ohledně milosti pro Jiřího Kajínka. „Milost bych uděloval jenom ze závažných sociálních nebo zdravotních důvodů a nevím, jestli pan Kajínek některou z těchhle podmínek splňuje, určitě bych mu milost jen tak nedal, nesouhlasím s tím,“ řekl. Podobně se vymezil proti „ohýbání“ hřbetu před Čínou nebo jinými zeměmi.

V aktuálním průzkumu Medianu poskočil Drahoš na 24procentní podporu, zatímco Zemanovy preference klesly na 35 procent.

K Drahošovi už se také neoficiálně začínají hlásit některé parlamentní strany. On sám by jejich podporu přijal, i když se odmítá stát stranickým kandidátem. Vymezil se však proti KSČM: „Velmi bych zvažoval podporu od této strany. Zejména z toho důvodu, že její čelní představitelé označují rok 68, okupaci spojeneckými vojsky za bratrskou pomoc, říkají, že Milada Horáková byla popravena po právu, a to jsou výroky, které jsou pro mě nepřijatelné.“ A odmítá také podporu od extremistů.

Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

Ovčáček: Nepotřebujeme servilního sluhu

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Drahošovu kritiku odpověděl podobnou mincí: „Tato úžasná země nepotřebuje poníženého sluhu politických stran a byznysových kruhů,“ napsal.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
11karel11 ( 19. června 2017 21:34 )

Drahoši běžte do Prčic, Zatím sleduji, jak se neustále navážíte do našeho Miloše Zemana. Co jste pro tuto zemi vykonal? Takto se prezentujte, pokud máte s čím a neurážejte. Volit vás stejně nebudeme.

1917 ( 11. června 2017 18:54 )

Je zajímavé jak se pan Drahoš přímo servilně vymezuje proti KSČM ale že vystudoval za komančů, v době kdy mnoho lidí nemohlo studovat ani průmyslovku, následně pracova v ČSAV kde bez podpory komančů by nedostal flak ani na vrátnici snad říká o všem.Je to taková leklá ryba, která by našim politikům velmi vyhovovala právě jen k tomu kladení věnců. Zeman jim prostě šlápl na kuří očka a tak hledají nějakého přisluhovače!!!!!

11karel11 ( 11. června 2017 15:18 )

Předložte občanům konkretní činy, co jste pro naši zemi vykonal v minulosti. ....To má být vaše prezentace.

11karel11 ( 11. června 2017 15:14 )

Přesně tak. Co udělal v minulosti pro ČR?

11karel11 ( 11. června 2017 15:12 )

Pane Drahoši nechte našeho pana prezidenta být, jme rádi , že ho máme. A vy se neprezentujte tímto způsobem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa