Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin se sejde s Merkelovou, vytáhne opět černého psa? Volat mu bude Trump

Autor: simao, ČTK - 
2. května 2017
07:11

Vladimir Putin se dnes v černomořském letovisku Soči sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kde spolu jednali oba státníci i před 10 lety. Tehdy na schůzce zaujal i velký černý pes, ze kterého měla Merkelová viditelné obavy. Vedle toho však ruského prezidenta čeká i telefonický rozhovor s americkým protějškem Donaldem Trumpem.

Vladimir Putin s Angelou Merkelovou budou diskutovat o přípravách červencového summitu skupiny G20, o válce v Sýrii a na Ukrajině a o situaci v Libyi, uvedl německý vládní mluvčí. Skupina G20, jejímž je Rusko členem, sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa plus zástupce Evropské unie.

G20 se v tomto desetiletí stala hlavním koordinátorem světové ekonomiky místo skupiny G8, kterou tvořilo sedm vyspělých zemí a Rusko. Po anexi Krymu a ruské podpoře povstalcům na Ukrajině ale muselo Rusko tuto skupinu opustit.

Merkelová a velký černý pes

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert v této souvislosti minulý pátek poznamenal, že s návratem Ruska do současné skupiny G7 se zatím nepočítá. Putin se s Merkelovou sešel v Soči už v roce 2007.

Německá média tehdy oblétly snímky kancléřky, u jejíž nohou sedí Putinův velký černý pes. Merkelová, které to podle přítomných novinářů nebylo příjemné, se přitom údajně psů bojí. Putin později v rozhovoru s deníkem Bild řekl, že o tom nevěděl a jeho záměrem nebylo političku vystrašit. V interview dodal, že se jí omluvil.

Na jednání Vladimira Putina a Angely Merkelové v roce 2007 v Soči nechyběl velký černý pes. Na jednání Vladimira Putina a Angely Merkelové v roce 2007 v Soči nechyběl velký černý pes. | Profimedia.cz

Na lince Trump

To americký prezident Donald Trump má v dnešním programu naplánovaný telefonický rozhovor se svým ruským protějškem Putinem. Telefonát se má podle Bílého domu uskutečnit půlhodinu po poledni místního času (18:30 SEČ).

Oba prezidenti nejspíše budou hovořit o válce v Sýrii, kde Moskva podporuje režim Bašára Asada, zatímco Spojené státy stojí za povstalci, kteří se Asada snaží svrhnout, poznamenala s odvoláním na nejmenovaného představitele americké vlády agentura Reuters.

V ruském tisku se nedávno objevila zpráva, že první osobní schůzka Trumpa a Putina by se mohla uskutečnit už koncem května, nikoli až na červnovém zasedání skupiny G20 v Hamburku. Kreml ovšem tuto zprávu popřel.

Trump se má od 25. do 27. května v Bruselu zúčastnit nejprve summitu NATO, a pak v italské Taormině summitu skupiny G7.

VIDEO: Angela Merkelová v březnu jednala s Donaldem Trumpem v USA, nyní zamířila do Ruska za Putinem

Putin v Rusku bez konkurenta

Vladimira Putina přitom může hřát jiná věc. Skoro každý druhý Rus by v prezidentských volbách volil právě jeho, ale jen každý stý by hlasoval pro opozičního předáka Alexeje Navalného. Jedno procento hlasů by dostal ministr obrany Sergej Šojgu. Tři procenta dotázaných se chystala volit tradiční Putinovy soupeře, vůdce komunistů Gennadije Zjuganova a předáka nacionalistů Vladimira Žirinovského.

Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada, o kterém dnes informoval list Kommersant. Rusové nevidí v žádném z dosavadních ruských politiků skutečného soupeře Vladimira Putina. Skoro polovička (42 %) si však není jista, zda k volbám vůbec půjde, poznamenal deník.

Jen 22 procent dotázaných si přálo, aby Putina vystřídal v čele Ruska někdo jiný, 64 procent by chtělo ponechat v Kremlu dosavadního prezidenta. „Jinak to nejspíše nedopadne,“ připustil politolog Boris Makarenko.

Na scéně podle něj chybí politik, kterého by voliči mohli pokládat za alternativu k Putinovi. Prezidenta budou Rusové volit v březnu 2018. Putin se dosud oficiálně nevyjádřil, zda se bude ucházet o znovuzvolení, v médiích se však už píše o záměru Kremlu dosáhnout Putinova znovuzvolení 70 procenty hlasů při účasti 70 procent voličů. Navalnyj sice ohlásil záměr svést duel s Putinem, hrozí mu však, že jej do klání nepustí kvůli zatím nepravomocnému odsouzení.

Zobrazit celou diskusi