Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poplach u parlamentu: Britové zastavili ozbrojeného muže, policie uzavřela okolí

Autor: Mii, ČTK - 
27. dubna 2017
16:07

Ozbrojená policie zadržela ve čtvrtek odpoledne před britským parlamentem podezřelého muže. Měl u sebe několik nožů. Policie celé náměstí uzavřela. K incidentu došlo jen pět týdnů poté, co útočník Khalid Masood na stejném místě zabil pět lidí.

Vyšetřovatelé uvedli, že při incidentu, který se odehrál nedaleko ministerstva financí i sídla premiérky, nebyl nikdo zraněn.

K události došlo ve 14:22 místního času. Helen Chandler-Wildeová, která vše viděla, napsala na sociální síť: „Bylo tam hodně policistů, asi deset, a šest policejních vozidel. Také forenzní specialista. Když jsme slyšeli, že se něco děje, utíkali jsme se podívat.“

Podle svědků policie uzavřela ulici Whitehall, lemovanou vládními budovami. Viděli také muže, kterého policie donutila lehnout si na zem. Na jednom ze záběrů, který mají média k dispozici, jeden z policistů prohledává černou tašku a vedle jsou na zemi vidět patrně dva nože. Později strážci pořádku černě oděného muže s plnovousem odvedli v poutech do služebního vozu.

Podle mluvčího metropolitní policie byl muž zadržen v rámci protiteroristické operace, která v ulicích kolem parlamentu probíhá od útoku před pěti týdny. „Policie zadržela muže, kterému bylo necelých 30 let, kvůli držení útočné zbraně a kvůli podezření z přípravy teroristického útoku,“ uvedl mluvčí ve vyjádření. „Momentálně je ve vazbě v policejní stanici na jihu Londýna. Zatím není známa ani jeho národnost, ani jméno.“

Policie také upozornila, že v posledním roce zaznamenala nárůst počtu útoků nožem v Londýně. Ohrožení mezinárodním terorismem je v Británii klasifikováno stupněm „vážný“, což znamená, že pokus o atentát je vysoce pravděpodobný.

Takhle to vypadá na místě v Londýně, kde před pěti týdny útočník Khalid Masood zavraždil pět lidí:

Xeen ( 27. dubna 2017 19:10 )

Vypadá dostatečně multikulturně - je tedy nutné zdůraznit, že s islámem to nemá nic společného a jde o vyšinutého jednotlivce. který byl v hledáčku policie.

Desterz ( 27. dubna 2017 17:32 )

Okamžitě je třeba kuchyňské nože v celé EU zakázat!!

prycsnima ( 27. dubna 2017 17:19 )

 Asi si chtěl vobříznout svoje uslintaný moslemský péro.

Deneček ( 27. dubna 2017 17:18 )

V USA by už v klidu odpočíval v márnici.

mrkevmrkev ( 27. dubna 2017 16:37 )

Utíkali jsme se podívat ..... To jako se chodí povinně dívat v muslimských zemích na popravy, tak aby nezůstali v Evropě pozadu, tak se běžíme podívat, koho tam vraždí, či vyhazují do luftu ...

Zobrazit celou diskusi