Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Student (20) se vzhlédl v ISIS a nastražil do metra bombu: Byl to »žert«, tvrdil u soudu

Autor: lm - 
27. dubna 2017
13:21

Anglický student chtěl spáchat teror ve jménu Alláha! Damon Smith (20) se vzhlédl v teroristech z ISIS a podle jejich návodu si vytvořil bombu, kterou nechal v metru. Zařízení naštěstí neexplodovalo. Smith nyní u soudu tvrdí, že mělo jít jen o »nevinný žertík«.

Damon Smith nastoupil s podomácku vyrobenou bombou do metra loni 20. října. Kamery ho zachytily, jak nastupuje do metra na lince Jubilee Line s batohem a po čtyřech minutách vystupuje ve stanici London Bridge bez něj. Batoh zanechal ve vagonu, kde v tu dobu cestovalo nejméně 10 pasažérů.

Cestující si batohu hned všimli a nahlásili to zaměstnancům metra. Řidič, který si myslel, že jde jen o zapomenuté zavazadlo, dokonce batoh vzal a šel s ním na ztráty a nálezy. Až cestou si všiml, že z batohu trčí drát. Kdyby bomba vybuchla, stalo by se tak v době, kdy byli pasažéři evakuováni z metra. Damon Smith totiž zařízení opatřil budíkem, podle kterého mělo dojít k explozi jen několik minut poté, co z metra vystoupil. 

Policisté následně nebezpečného mladíka vypátrali a zadrželi. Vyšetřovatelé zjistili, že se patrně vzhlédl v Islámském státu; nalezli u něj sbírku fotek extremistů, včetně strůjců teroristického útoku v Paříži z roku 2015. Smith si navíc vytiskl článek al-Káidy na téma „Výroba bomby v mámině kuchyni“, který se poté snažil zničit, patrně aby zahladil důkazy. Policisté v jeho tabletu našli nákupní seznam věcí na „bombu z tlakového hrnce“, která končila poznámkou: „Ať toto tajemství zůstane mezi mnou a Alláhem #InspireTheBelievers (Buď vzorem pro věřící)“.

Damon Smith vyrostl jako jedináček v křesťanské rodině. Policii řekl, že si zvolil islám, protože mu přijde „více pravdivý“, odmítl ale, že by byl extrémista. Jako dítěti mu byl diagnostikován Aspergerův syndrom, což je autistická porucha, která ovlivňuje interakci s ostatními lidmi. Policisté u něj našli pistoli na slepé náboje a vzduchovou pistoli na broky, obě zakoupené legálně. Měl také boxera a nůž. Smith u soudu uvedl, že jím vyrobené zařízení bylo neškodné a mělo jen vypustit kouř jako „žert“.

Video: Měsíc od útoku v Londýně: Místa hrůzy tíží strach, ale Britové mu vzdorují

Video  Měsíc od útoku v Londýně: Místa hrůzy tíží strach, ale Britové mu vzdorují  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi