Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další Palestinka zastřelena při útoku na Izraelce: Arabské země řeší, co s tím

Autor: jer, ČTK - 
29. března 2017
19:17

Izraelská policie ve středu zastřelila v centru Jeruzaléma Palestinku, která policisty ohrožovala nůžkami. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura AP. Mluvčí policie původně uvedla, že Palestinka útočila nožem.

Devětačtyřicetiletá žena z východního Jeruzaléma ohrožovala policisty ve službě poblíž Damašské brány do Starého města. Podle místního tisku šlo o matku, jejíhož syna loni zastřelila policie, zřejmě ale omylem.

Jde o další z řady incidentů, při nichž Palestinci útočí na izraelské bezpečnostní složky, často právě nožem. Poslední vlna násilí vypukla na podzim roku 2015, kdy vrcholily spory o posvátná místa na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Na palestinské straně od té doby zemřelo přes 250 lidí, na izraelské více než 40.

V Izraeli se za příčinu násilností vydává podněcování ze strany palestinské samosprávy, podle Palestinců je to naopak výsledek dlouhodobě neřešeného izraelsko-palestinského diplomatického sporu o palestinský stát. Poslední kolo mírových rozhovorů ztroskotalo v roce 2014.

Arabské země mají jasno: Palestinský stát

Nejvyšší představitelé dvaceti arabských zemí se ve středu v Jordánsku shodli, že i přes války v Sýrii, Libyi a Jemenu zůstává stěžejním problémem na Blízkém východě izraelsko-palestinský spor. Podle arabských zemí i generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, který se summitu Ligy arabských zemí (LAS) také účastnil, je jediným řešení tohoto sporu ustavení Palestinského státu.

Účastníci jednodenního summitu rovněž vyzvali ostatní země, aby nestěhovaly svá velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Takový krok oznámil už loni v předvolební kampani nynější americký prezident Donald Trump. Většina zemí, včetně České republiky, má kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma velvyslanectví v Tel Avivu. Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Jordánský král Abdalláh II. při zahájení středečního jednodenního summitu LAS prohlásil, že bez Palestinského státu nemůže být nikdy dosaženo míru a stability v regionu. Tato otázka je podle něj klíčovým problémem na Blízkém východě.

Podobně se vyjádřil i generální tajemník OSN Guterres. Uvedl mimo jiné, že úsilí ukončit konflikty v Sýrii, Jemenu a Libyi nesmějí „odpoutat pozornost od snahy vyléčit nejdelší otevřenou ránu v regionu, zoufalou situaci palestinského lidu“. I podle Guterrese jsou jediným řešením dva státy - Izrael a Palestina.

Palestinci nedávno zaútočili i v Tel Avivu.

Video  Palestinci zaútočili v izraelském Tel Avivu  - YouTube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi