Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Nový Zéland se žene bouře století. Evakuace lidem hatí velikonoční plány

Autor: nka, ČTK - 
13. dubna 2017
10:00

Nový Zéland se připravuje na nejhorší bouři za několik desetiletí a zřejmě vůbec největší v 21. století. Záchranáři evakuují města podél pobřeží a vyzvali obyvatele, aby přehodnotili plány a raději na Velikonoce zůstali doma.

Cyklon Cook má na severní ostrov plnou silou udeřit během čtvrtka večer místního času. Čekají se přívalové deště, vítr o síle až 150 kilometrů v hodině a pětimetrové vlny.

Nový Zéland jako předzvěst cyklonu Cook zasáhl silný déšť. Podívejte se na video:

Místní se obávají hlavně toho, že bouře dorazí za tmy a ve stejně době jako příliv. „Není to věc, kterou bychom mohli brát na lehkou váhu. Připravte se na výpadky elektřiny a odříznutí od světa kvůli zablokovaným silnicím,“ řekla meteoroložka Lisa Murrayová.

Úřady vyzývají lidi, ať zůstanou doma

Obyvatele Aucklandu úřady vyzvaly, aby zrušili své plány na prodloužený velikonoční víkend a raději zůstali doma. Ve městě jsou také uzavřené školy, na místním letišti je zrušena řada letů a v halách se tvoří dlouhé fronty.

Dobrovolníci celý týden chystají zásoby pro případ nouze, v pohotovosti jsou všechny záchranné sbory. „Připravili jsme se, jak jen to šlo. Potřebujeme, abyste nám ale vy sami pomohli tím, že se evakuujete do bezpečnější oblasti,“ vyzval obyvatele starosta obce Whakatane Tony Bonne.

Meteorologové cyklon přirovnávají k bouři Giselle, která v roce 1968 potopila trajekt a zabila 52 lidí.  

Nový Zéland ještě stále likviduje následky záplav, jež minulý týden přinesla bouře Debbie. Ve srovnání s Debbie, která zasáhla široký pás území, ale menší silou, má být Cook kompaktnější a má přinést množství deště a silný vítr.

Cyklon Debbie zasáhl koncem března především Austrálii a přesunul se později na Nový Zéland, kde způsobil četné záplavy. Postiženo bylo i hlavní město Wellington, obec Edgecumbe musela být evakuována.

naidka ( 13. dubna 2017 14:44 )

Obzvlášť povodně na Moravě, to bylo žůžo, co.

naidka ( 13. dubna 2017 14:41 )

To je fakt. Příroda si poradí s každým bez rozdílu, i s těmi, co mají podzemní bunkry, pro ty bude mít spešl překvapení, až vylezou.

ivoadler ( 13. dubna 2017 11:06 )

Miluju extrémní počasí. Vždyť život je jinak tak fádní! Doufám, že nějaký extrém zbyde i na Česko. Co takhle extrémní sucho? Nebo deště? Deště bych bral radši.

Zobrazit celou diskusi