Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povodně v Barmě zasáhly přes milion lidí: Pomáhají tam i Češi

Autor: mb - 
12. srpna 2015
19:30

Myanmar neboli Barmu zasáhly ničivé povodně, které sužují 1 100 000 lidí skoro v celé zemi. Více než 240 000 rodin muselo opustit své domovy a více než 15 000 domů je zcela zničených. Povodně si vyžádaly přes 100 lidských životů a zničily úrodu rýže na rozlehlém území. Nejhorší povodně za poslední desítky let způsobil cyklón Komen doprovázený silnými větry a prudkými dešti, jenž ještě zhoršil tradiční monzunové záplavy. V Myanmaru působí i česká organizace Člověk v tísni, která se snaží tamním obyvatelům pomoct.

Povodně postihly 12 ze 14 myanmarských států a v zasažených oblastech žije podle místních úřadů 17 milionů lidí. „Lidé teď nejvíce potřebují vodu, jídlo, pomoc při obnově přístřeší, zdravotnickou pomoc, ale také psychosociální podporu pro nejzranitelnější skupiny, jako jsou ženy nebo děti,“ říká vedoucí myanmarské mise Člověka v tísni Tereza Grünvaldová. Do mnoha oblastí se přitom záchranářům dosud nepodařilo dostat. „Už se začínají objevovat zprávy, že v odříznutých oblastech prudce rostou ceny jídla, což situaci vyplavených lidí ještě zhoršuje,“ přibližuje Tereza Grünvaldová.

Češi pomáhají

Člověk v tísni proto prostřednictvím grantů podpoří tři místní neziskové organizace, které pracují v oblastech nejvíce postižených povodněmi. „Organizace využijí finanční prostředky především na distribuce základních potravin, pitné vody a hygienických pomůcek nejzranitelnějším lidem,“ vysvětluje koordinátorka humanitární pomoci v Myanmaru Monika Kolomazníková. Cílem podle ní také bude zabránit šíření infekcí, které jsou při povodních velkým problémem.

Zničené domy i ztráta obživy

V současnosti je velkým problémem nedostatek vody, pitná voda byla na mnoha místech kontaminovaná. Více než 435 000 lidí také akutně potřebuje jídlo. Velkým problémem je i 15 000 zcela zničených obydlí. „Lidé povodně přečkávají v klášterech, školách nebo evakuačních centrech, a když voda opadne, vydávají se rychle zpátky do svých domů. Bohužel často najdou jen trosky a všechny své věci pohřbené v bahně,“ popisuje situaci Tereza Grünvaldová. K tomu všemu muselo kvůli povodním zavřít 1200 škol, takže tisíce dětí nemají přístup ke vzdělání. Povodně přitom ještě zdaleka nejsou u konce. „Předpověď na příští dny hlásí další vytrvalé deště a silné přívalové lijáky. Povodňová vlna se navíc posouvá do nízko položených oblastí delty řeky Irrawady,“ varuje Tereza Grünvaldová.

Zobrazit celou diskusi