Přípravné práce na opravu estakády začaly už v pondělí. „Samotná oprava začne 13. dubna a potrvá až do začátku prosince. Bude během ní opraveno šest mostů a přilehlých úseků silnic,“ uvedla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková.

Důvodem oprav za 55 milionů je velmi špatný technický stav komunikace. „Z technického hlediska je stav mostů nevyhovující, protékají mostní závěry, betonové konstrukce jsou narušené, ocelové konstrukce jsou napadeny korozí, kterou způsobuje prosakující voda,“ uvedl mostní technik Správy silnic Tomáš Kolovrat.

První z opravovaných mostů estakády přemosťuje chodník pro pěší. „Bude mít například nové spádové betony, římsy a zábradlí,“ uvedla Součková. Druhý most se klene nad řekou Ostravicí a měří 71 metrů. Dělníci vyčistí konstrukci a v některých místech ji zesílí. Nanesou na most novou protikorozní ochranu, opraví ložiska a vybudují celý nový mostní svršek.

„Na dalším mostě, který má sedm polí a přemostění 213 metrů přes Bohumínskou ulici včetně pěší a cyklistické trasy, budou odstraněny staré římsy, srovnán povrch, opravena izolace, osazen dilatační plech a obnoveny vrstvy vozovky,“ popsala Součková. U dalších tří mostů bude mimo jiné zesílena nosná konstrukce.

Součástí opravy estakády je i rekonstrukce trolejbusové trati. V opravovaném úseku bude také kompletně vyměněno veřejné osvětlení. Město Ostrava připravuje opravu části Českobratrské ulice v úseku od křižovatky s Nádražní ulicí po křižovatku se Sokolskou. „Rekonstruovány budou nejen povrchy vozovky a chodníků, ale také vodovod, kanalizace a plynovod. Práce jsou rozděleny do tří etap,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Podrobnosti o rekonstrukci najdete na webu města ZDE 

S rekonstrukcí mostů jsou spojená dopravní omezení:

*Od pondělí 3. dubna bude mít výluku trolejbusová linka 110. Mezi zastávkami Husův sad a Slezská Ostrava radnice budou trolejbusy jezdit odklonem přes most Miloše Sýkory. Rekonstrukce estakády se dotkne i bezdomovců, kteří přebývají v mostních komorách. Na jejich vystěhování bude dohlížet policie.

* V sobotu 8. dubna bude uzavřena Českobratrská ulice v úseku od autobusových zastávek Most Pionýrů až po výjezdovou rampu na Bohumínskou ulici pro směr jízdy na Havířov.

*Od 13. dubna až do prosince bude uzavřena pravá polovina ulice ve směru na Slezskou Ostravu. Doprava bude svedena na levou polovinu nebo budou řidiči jezdit objížďkami.

Video: S jarem začaly velké opravy silnici a chodníků i v jiných městech republiky. Podívejte se na rekonstrukci ulic v pražských Vinohradech.