Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolář rýpnul do (ne)pozvaného Zemana, bojovat o Hrad s ním ale nebude

Autor: zst - 
23. března 2017
12:00

Diplomat a bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář do boje o Pražský hrad nepůjde. Své rozhodnutí zdůvodnil faktem, že by neměl jinou motivaci, než zabránit obhajobě Miloše Zemana a jinak vlastně hlavou státu být netouží. Navíc už kandidaturu na prezidenta oznámily osobnosti, kterých si váží a které chce podpořit, nikoliv tříštit jejich síly a šance proti Zemanovi.

Rozhodnutí mělo padnout až v pondělí, nakonec se ale Petr Kolář rozhodl dříve. Na prezidenta ČR kandidovat nebude. „Mrzí mne, že vás zklamu, ale rozhodl jsem se po zralé úvaze a v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, že kandidovat nebudu. Mé rozhodnutí je definitivní a nevratné,“ napsal na sociální síti signatářům Kroměřížské výzvy. Tedy iniciativy, která hledá protikandidáta Miloši Zemanovi.

„Už se ve svých 54 letech přece jen trochu znám. Netoužím být hlavou státu, na to jsem příliš svéhlavý. Vím, že bych v případě mé kandidatury měl jen negativní motivaci, tedy potřebu zabránit tomu, aby se prezidentem naší drahé vlasti stal opět Miloš Zeman. Pro tak zásadní rozhodnutí, zda se ucházet o přízeň voličů v prezidenstké volbě negativní motivace nestačí. Nebylo by to vůči vám ani vůči naší zemi poctivé. Ten, kdo bude vážně bojovat o úřad prezidenta republiky, by měl opravdu chtít být prezidentem,“ dodal.

Kolář dodal, že pro vítězství v prezidenských volbách je zapotřebí získat alespoň část voličů Miloše Zemana. A toho prý není schopen. „Jsem názorově příliš vyhraněný a příliš protizemanovský. Pravdu má Petr Pithart, když mi smutně řekl, že s takovým přístupem budu jen další morální vítěz prohraných voleb,“ poznamenal.

Bývalý velvyslanec v USA a Rusku se chystá podpořit demokratické prozápadní kandidáty. Nechce proto tříštit jejich síly. „Nestahuji se však z veřejného života, neodcházím na odpočinek a budu rád svými znalostmi, zkušeností a schopnostmi nápomocen každému z nich, pokud o to budou stát. A až se ten, kdo porazí Miloše Zemana, stane prezidentem, bude mi ctí být mu k dispozici,“ napsal také Kolář.

Trumpovo (ne)pozvání Zemana

Kolář v posledních dnech upoutal pozornost, když na veřejné debatě bývalých velvyslanců v USA prohlásil, že Donald Trump pozval českého prezidenta Miloše Zemana vlastně jen na společnou fotografii, nikoliv formálně na návštěvu Bílého domu, jak se Pražský hrad chlubil.

„Údajně to probíhalo tak, že tam někdo panu prezidentovi ukazoval kartičky, on tam četl, co tam měl napsáno tomu Trumpovi, a ten na to říkal: ‚Nice. You sound like my man. Once you are in US or in DC, stop by and let's have a picture together.‘ (Super. Zníte jako můj člověk. Až budete ve Státech nebo ve Washingtonu, uděláme si spolu fotku. - pozn. red.) To bylo to pozvání, prý. A protože pan prezident jede do New Yorku na židovský kongres v dubnu, tak že se teda zastaví v tom Bílém domě a budou mít tu fotku,“ řekl Kolář a Blesk na jeho slova jako první upozornil.

„Zajímal jsem se, kde je to pozvání, na to jsem se dozvěděl, že to někdo, kdo tam byl s panem prezidentem u toho rozhovoru, nahrál. Tím pádem mají tedy předmět doličný. Já držím kolegovi Kmoníčkovi velice palce, až bude s tou nahrávkou chodit někde po state departmentu a do White Housu (ministerstvu zahraničí a Bílém domě) a bude říkat ‚já tady mám to pozvání‘. Ale třeba to dopadne,“ dodal.

VIDEO: Celý komentář Koláře k pozvání do Bílého domu:

Pražský hrad se ale proti jeho verzi rozhovoru obou prezidentů ohradil. „Petr Kolář je ostuda české diplomacie vypouštějící fake news (dezinformace). U telefonického rozhovoru pana prezidenta s Donaldem Trumpem jsem byl osobně přítomen a měl možnost celou konverzaci vyslechnout. Žádné kartičky, ale živý dialog dvou státníků, kteří mají mnohé společné názory,“ reagoval Jiří Ovčáček.

„Pokud jde o samotnou cestu do USA, informace zveřejníme v pravý čas. V tuto chvíli jsou tři základní témata rozhovoru prezidentů: islámský terorismus, migrace a ekonomická spolupráce. Petr Kolář bude jistě do té doby ještě mnohé naznačovat – jako postava v opeře Žvanivý slimejš,“ dodal Zemanův mluvčí.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
1953 ( 24. března 2017 14:40 )

ty nejsi z chaloupky, vypadá to, že jsi spíš vylezl ze zemljanky.

melindala ( 23. března 2017 15:48 )

Ja jsem velice zklamana, takova ramena mel Kolar a nic z toho nebude. Kdo nas nyni ochrani pred zlojedem Putinem? Kolar a Zantovsky to mohla bejt skvela dvojka na hrade

1953 ( 23. března 2017 13:59 )

Je mi Vás opravdu líto. Tolika nenávisti a strachu, co v sobě nosíte, s tím je asi těžké žít. PS: i celá zeměkoule se točí doprava.

xander ( 23. března 2017 13:29 )

On je tak Trump na nás zvědavej. Vnucovat se tak malá zem o které neví nebýt Ivany, tak co se divíme.

avina ( 23. března 2017 13:13 )

Žantovský kryl Havlovy výlety s ženami na Hrádeček, ožralého z hradní vinárny pomáhal Olze odvést. Aby o Vaškovi mlčel-dala mu Dáša Veškrnová práci v Knihovně VH. Prasátko Vondra byl s Havlem dvojka, když Venca zkoušel jako jeho strýc dvojku s mužem. Jezdil za milovníkem C. do Ameriky . Chtějí bordel, co udělali za Havla. Havel tvrdil, že bude jen do svobodných voleb- napřed že nebude prezidentem-pak zapomněl.Inu,jak chutná moc. Za Dáši prezidentování promarodil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa