Ikonická žlutá sanitka už nepatří k výhledu ze zahrádky nádražky v Dejvicích. Osudným se jí stal 14. březen, kdy ji Správa služeb hlavního města Prahy odtáhla na odstavné parkoviště. Tento vrak stál na tom samém místě již několik let a postupem času si na ni obyvatelé Dejvic zvykli. Dokonce tak, že odtah vyvolal dlouhé diskuze na sociálních sítích.

Většinou si lidé jen se smutkem či úsměvem povzdechli. „Svět už nebude nikdy takový, jako býval...,“ napsal na facebookové stránce Dejvická parta Milan a přidaly se k němu další desítky lidí. „Odtahují sanitku – po letech, čas sentimentu...,“ připsala dále Gabriela. Sanitka prostě patřila k místním. Zároveň však dlouhé roky blokovala parkovací místo, kterých je po celé Praze nedostatek.

Jak řeší případy odtahovka, na to se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Takhle se změnila místa z filmu Zítra to roztočíme...! A muž, který obšťastňuje Staromák. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Našli se však i lidé, kteří by chtěli záchranku odkoupit a restaurovat ji. „Měl by tam být na památku pomníček,“ píše s úsměvem Lucie. Jiná její jmenovkyně ale zašla ještě dále. „Nevíte, co se vlastně děje s takovými auty? Je třeba možné takovéhle pomníky odkoupit, pokud se majitel nepřihlásí?“ ptá se Lucie.

K prodeji až za 3 roky

Podle místních by ale bylo skvělé se na ni složit a poté lehce opravenou postavit na to samé místo. A to bude možné, ale až za 3 roky. „Vozidlo značky Ford, které stálo ve Václavkově ulici, bylo odstraněno z komunikace na základě požadavku městské policie Prahy 6, a to po uplynutí 30 dnů od nasazení botičky. Vozidlo je teď umístěné na odtahovém parkovišti Správy služeb hlavního města Prahy,“ uvedl Vít Hofman, tiskový mluvčí pražského magistrátu. Správa služeb je příspěvkovou organizací města.

„Pokud si provozovatel vozidlo na odtahovém parkovišti nevyzvedne, bude nutné zjistit jeho totožnost a zaslat mu výzvy k vyzvednutí vozidla z parkoviště. Pokud na výzvy k vyzvednutí vozidla nebude provozovatel reagovat nebo se ho nepodaří ztotožnit, stane se po uplynutí 3 let ode dne, kdy vlastník přestal vykonávat vlastnické právo k věci, držitelem vozidla Správa služeb. Vozidlo bude následně předáno k dalšímu opatření na příslušný odbor Magistrátu hlavního města Prahy i k možnému prodeji,“ dodal Hofman.

Jaký je postup pro odvoz vraku?

Pokud je vozidlo vyhodnoceno vrakem, potom je na jeho okno vylepena výzva majiteli, aby uvedl vozidlo do náležitého stavu, nebo jej v zákonné dvouměsíční lhůtě z komunikace odstranil. Pokud je vozidlo vybaveno registrační značkou, je provedena lustrace a jeho majitel je písemně vyzván k tomu, aby vozidlo uvedl do náležitého stavu.

Jestliže výzvu převezme a ve lhůtě dvou měsíců této výzvě nevyhoví, potom v souladu s dikcí zákona přistupuje organizace k odstranění vraku a k jeho předání firmě zajišťující jeho ekologickou likvidaci. Jestliže majitel zmaří doručení výzvy jejím nepřevzetím, přistoupí organizace k jejímu zveřejnění prostřednictvím veřejné desky příslušného městského úřadu.

Po uplynutí zákonné lhůty je vozidlo následně předáno firmě zajišťující jeho ekologickou likvidaci.

Fotogalerie
16 fotografií