Automatická telefonní ústředna v Dejvicích je dílem skupiny architektů, konkrétně Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha, Václava Aulického a Jaromíry Eismannové z let 1975 až 1982. Je výrazná svým technicistním zpracováním, které odráží technickou funkci stavby. Patří ale k budovám, jejichž technická náplň se vyčerpala.

„Chápu to, ale jsem smutný,“ vyjádřil se Aulický k demolici ústředny.

Podle některých odborníků si ale i architektura, kterou mnozí považují za ošklivou, zaslouží být zachována jako dokument doby. Historik architektury Rostislav Švácha dříve uvedl, že případná likvidace ústředny by pražskou architekturu ochudila o originální, jedinečnou a důmyslně pojatou stavbu vynikajících autorů.

Na jejím místě má po demolici vyrůst kancelářský objekt Telehouse, který doplní tamní nově postavené domy. Jeho stavba by měla být hotová koncem roku 2018.

Aulickému jde hlavně o zachování Transgasu

Václav Aulický připustil, že ústředna byla stavbou, jejíž účel se vyčerpal, a bylo by složité hledat pro budovu nové využití. „Po přechodu z analogového na digitální systém se zařízení celé budovy vejde do objektu velikosti přibližně automatické pračky a pro dům není opodstatnění,“ uvedl.

Z budovy by se musel odstranit plášť, veškerá technika i vzduchotechnika. Plášť by případně musel být nahrazen replikou, neboť neodpovídá dnešním normám. „Chápu tedy, že zrovna tato budova z minulých desetiletí už dále stát nebude. V případě Transgasu bych ale byl rád, pokud by zůstal zachován,“ doplnil architekt.

Transgas stojí na Vinohradech vedle budovy Českého rozhlasu a jeho vlastník ho plánuje zbořit.

Podívejte se, jak budova telefonní ústředny vypadá, než půjde celá k zemi:

Fotogalerie
9 fotografií

Podívejte se také, jak demolují v Číně. Takhle během chvíle strhli 19 budov: