Na ostudný stav viaduktu postaveného váženým rakouským inženýrem Aloisem Negrellim upozornil Blesk Praha v úterý ráno. Redaktor následně oslovil instituce, které stav Negrelliho viaduktu mají v kompetenci, zejména SŽDC. A všichni se shodují na jednom. Chátrající objekt se musí dočkat změny, proto se plánuje ohromná rekonstrukce za miliardy.

Viadukt patří pod Správu železniční dopravní cesty. Ta si je situace vědoma a v následujících letech plánuje velké změny. „V současné době probíhá řízení k vydání stavebního povolení na druhou část stavby Rekonstrukce Negrelliho viaduktu. S ohledem na zpoždění v projednání majetkoprávní části dochází v současné době také k posunu předpokládaného termínu začátku stavby,“ řekl pro Blesk.cz tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Rekonstrukce za 1,3 miliardy potrvá 2,5 roku

A dodal i konkrétní cenu a termín. „Na základě těchto skutečností lze předpokládat vyhlášení veřejné zakázky na Rekonstrukci Negrelliho viaduktu nejdříve v koncem roku 2016, s předpokladem zahájení výstavby s předpokládanou cenou 1,3 miliardy korun v polovině roku 2017. Doba výstavby Negrelliho viaduktu se předpokládá 2,5 roku se zhruba dvouletým vyloučením provozu na celém mostním objektu. Tím dojde i k omezení, respektive úpravě provozu ze směru Kladno a Kralupy nad Vltavou. V prostoru stávající stanice Praha – Bubny se počítá se zřízením provizorního nástupiště s možností přestupu na prostředky MHD,“ doplnil pro Blesk Illiaš.

Vulgární nápis na jednom ze sloupů viaduktu
Autor: Facebook

Rekonstrukci požaduje i pražská primátorka

Snaha místních o změnu se dokonce dostala až na nejvyšší místa pražské politiky. „Ten problém si uvědomuji a chci ho řešit co nejdříve. Současný stav je samozřejmě otřesný, což je dáno tím, že se s Negrelliho viaduktem dlouhá léta nic nedělo, přestože každý vidí, že ta stavba chátrá a je v podstatě v havarijním stavu. Došlo dokonce k odložení plánované rekonstrukce. V tuto chvíli jsme na začátku,“ popisuje Blesku primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

„Negrelliho viadukt je specifický, protože samotná stavba je ve správě SŽDC, ale přilehlé pozemky spravují jednotlivé městské části. Proběhlo setkání se zástupci občanské iniciativy, která se snaží celé prostředí zlepšit, a za město jsem jim slíbila součinnost. Zejména pak odbor správy majetku města musí být akčnější a vstřícnější k lidem, kteří se snaží viadukt využívat ke kulturním aktivitám,“ má v plánu Krnáčová.

Veškeré informace poté potvrdila i městská část Praha 8, které přilehlé pozemky patří. „Již od roku 2014 je plánována celková rekonstrukce Negrelliho viaduktu. Tuto rekonstrukci  bude  zajišťovat Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Podle Správy železniční dopravní cesty by letos mohlo začít zadávací zařízení a oprava příští rok. Rekonstrukce za stovky milionů bude podle odhadu trvat zhruba dva a půl roku a na dva roky most uzavře,“ uzavírá pro Blesk tisková mluvčí Prahy 8 Anna Patočková. Lidé, kteří žijí v okolí viaduktu by se tak již brzy měli dočkat velkých změn.

Fotogalerie
16 fotografií