Britský zpěvák americko-libanonského původu Mika, který se do povědomí veřejnosti dostal díky svým roztančeným popovým písním Relax, Take It Easy a Grace Kelly, vystoupí dnes na koncertě v pražském klubu Forum Karlín. Role předkapely se zhostí česká skupina Lake Malawi.

 

Mika, vlastním jménem Michael Holbrook Penniman, se narodil v libanonském Bejrútu v roce 1983. Vyrůstal v Paříži a od svých devíti let žije v Londýně. Studoval klasickou hudbu a zpěv, ale zaměřil se na popovou muziku. V roce 2008 byl oceněn v kategorii objev roku na Brit Awards a ve Francii obdržel rytířský Řád umění a literatury. Před třemi lety působil jako porotce v italské verzi hudební soutěže X Faktor.

 

Fotogalerie
9 fotografií

 

Odborníci chválí především jeho obrovský hlasový rozsah, který dosahuje až pěti oktáv. Jeho styl bývá přirovnáván ke kapelám a hudebníkům jako Queen, Elton John, Scissors Sisters či Rufus Wainwright. „Základem mé hudby je, že je radostná, posilující, odvážná a že nepodléhá momentální módě či konvencím,“ říká Mika.

 

Jeho debutové album Life In Cartoon Motion vyšlo v roce 2007 a dosud se ho prodalo kolem osmi milionů kusů po celém světě. O rok později si Mika vysloužil nominaci na Grammy v kategorii nejlepší taneční nahrávka za skladbu Love Today. Jeho zatím poslední, čtvrté album s názvem No Place In Heaven, vyšlo v červenci 2015.

 

Poprvé zahrál Mika v ČR na loňském 14. ročníku hudebního festivalu Colours of Ostrava. Původně měl hrát v Praze již v červenci 2010, koncert byl však zrušen.