Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blogerka vydělala na lžích o rakovině jmění. Hrozí jí pokuta milion dolarů

Autor: nka - 
15. března 2017
20:01

Australskou blogerku, která lhala o své rakovině a vydělávala na tom, soud uznal vinnou z klamání veřejnosti. Za to jí hrozí pokuta ve výši milionu australských dolarů.

Belle Gibsonová se proslavila svým popisem boje s rakovinou mozku, kterou podle svých tvrzení porazila pomocí diety a alternativních metod léčby. V roce 2013 Australanka uvedla na trh mobilní aplikaci s názvem The Whole Pantry, která obsahovala její zdravé recepty, o rok později vydala knihu. Na obojím dohromady vydělala podle britského serveru The Guardian přes 400 tisíc australských dolarů (7,6 milionu Kč).

Proč skončila slavná česká blogerka Petra LovelyHair? Podívejte se na reportáž:

Video  Petra LovelyHair poprvé od ukončení svého blogu! Prozradila nám, co bude dál!  - Igor Helebrandt
Video se připravuje ...

Gibsonová rozhlašovala, že výtěžek z prodeje jde na charitu. V roce 2015 se ale o případ začali zajímat novináři. Ukázalo se, že žena na dobročinné účely nedala téměř nic. Naopak žila v exkluzivní čtvrti a vedla přepychový životní styl. Když pak navíc zástupci tisku její minulost lépe prozkoumali, vyšlo najevo, že si celý příběh vymyslela.

Vyšetřování poté prokázalo, že už v roce 2014 navštívila lékaře, který diagnózu rakoviny vyvrátil. Ani poté ale Gibsonová nic neoznámila ani vydavateli své mobilní aplikace, ani nakladateli knihy, takže se její produkty prodávaly dál.

Podle soudkyně Debry Mortimerové Gibsonová k vlastnímu obohacení využívala „empatie a štědrosti australské veřejnosti“. Soud ji proto uznal vinnou z porušení práva spotřebitelů klamavým a hanebným jednáním. Za to může dostat pokutu ve výši až milionu australských dolarů.

O výši trestu ale soud rozhodne později. Podle soudkyně je třeba nejdříve vyjasnit, zda Gibsonová o své nemoci lhala vědomě, nebo diagnóze opravdu věřila. „Mohla třeba mít nějaké psychické problémy,“ řekla soudkyně.

Jak napsal britský server The Daily Mail, Gibsonová si nedává pokoj ani nyní. Minulý týden na Facebooku pod pseudonymem Harry Gibson zveřejnila komentář na stránce nabízející alternativní léčbu a očišťování těla. Tam napsala, že se jí díky této kúře uzdravily dva kazy v zubech a navíc se klystýrem zbavila dvou cizopasníků o délce 15 a 60 cm.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi