Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál autralské blogerky: Lhala, že má rakovinu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK ljš - 
23. dubna 2015
09:51

Všechno to byla lež! Tímto prohlášením, které dnes zveřejnila média po celém světě, se jako domeček z karet zhroutil příběh populární australské blogerky Belle Gibson (26), propagátorky zdravé stravy a cvičení. Ta totiž tvrdila, že právě díky těmto metodám porazila rakovinu. Nyní ale autorka knihy The Whole Pantry (celozrnná spižírna) přiznala, že si veškerá tvrzení o rakovině vymyslela.

"Ne, nic z toho není pravda," řekla v rozhovoru s listem The Independent. Podle původního příběhu Gibsonová odmítla tradiční způsob léčby rakoviny a rozhodla se raději léčit sama s pomocí nutriční síly vybraných potravin, cvičení a alternativních terapií.

Své údajné pokroky proti rakovině líčila na Instagramu, popsala v kuchařské knize The Whole Pantry a pro ty, kdo by ji chtěli napodobit, vytvořila také aplikaci The Whole Pantry App. V roce 2013, kdy s tímto příběhem vyrukovala, si získala značný počet stoupenců. Když se ale objevily první pochybnosti a požadavky, aby zveřejnila důkazy o diagnóze, odmítla.

Falešný příběh jí pomáhal ke zvýšení prodeje aplikace. Gibsonová přitom tvrdila, že věnovala v přepočtu téměř šest milionů korun různým charitám. Po údajných darech se ale novinářům nepodařilo najít ani stopu.

"Pořád v hlavě přeskakuju mezi tím, co si myslím, že jsem prožila, a mezi tím, co je skutečnost," řekla Gibsonová australskému časopisu Women's Weekly, který s ní dnes zveřejnil rozhovor. "Prožila jsem to a zároveň neprožila."

"Nežádám o odpuštění," dodala v rozhovoru s Women's Weekly. "Byla bych ráda, kdyby si lidé řekli: 'Koneckonců, je to jenom člověk.'"

Její kniha receptů byla mezitím stažena z prodeje a společnost Apple stáhla ze svého on-line obchodu také její aplikaci. Zatím není jasné, zda bude mít její podvod nějaké právní následky.

fandimhokeji1 ( 23. dubna 2015 10:56 )

Asi tak. Zbohatnout na tak hnusném výmyslu. Měla by se stydět a doufat, že jí to fakt jednou nepotká.

nojasne ( 23. dubna 2015 10:42 )

Že se nebojí, že se jí třeba jednou její přání splní.

Zobrazit celou diskusi