Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Peníze za sesuv na D8? Kdepak, ministerstvo možná zaplatí miliony žalované firmě

Autor: mah - 
22. února 2017
10:25

Je třeba se chovat jako řádní hospodáři. To byl argument ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), proč organizace jeho ministerstva podaly žalobu na firmu Kámen Zbraslav. Ta prý může za sesuv půdy u dálnice D8 z roku 2013, který zavinil miliardovou škodu. Podle webu iDnes.cz ale hrozí, že stát žádné peníze nevymůže. Naopak bude muset podniku uhradit 10 milionů za náklady na soudní spor.

Náhradu škody žádají Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty. Organizace žalobu podaly pouhý den před uběhnutím promlčecí lhůty a jen za její podání zaplatily asi osm milionů korun. Navíc je možné, že místo miliardového odškodnění budou muset platit ještě miliony zažalované firmě.

Ta podle svého právníka zatím utratila přes milion za právní služby a dalších zruba osm milionů za znalecké posudky. Ty si nechala vypracovat i v Drážďanech nebo na Hornické univerzitě v rakouském Leobenu. Dohromady má Kámen Zbraslav pět posudků, které prý hovoří v jeho prospěch. Za sesunutí kopce podle nich může extrémní déšť a to, kudy dálnice vede.

ŘSD a SŽDC se proti tomu opírají o jedinou analýzu, kterou vzápětí po sesuvu vypracovalo brněnské VUT pro bývalého majitele kamenolomu. Ta sice za hlavního viníka označila žalovanou firmu, ale zároveň byla ostře kritizována. Hlavními oponenty byla Česká geologická služba. Podle ní se na takovém posudku neměla stavět žaloba.

Video  Z Prahy až do Drážďan: Tohle je poslední úsek D8, který zbývalo dodělat.  - David Malík, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi