Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostuda českých vojáků v Litvě. Opilí a agresivní chtěli do nočního klubu

Autor: ČTK, ks - 
20. února 2017
16:30

Pětice českých vojáků, kteří jsou se svojí jednotkou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měla v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Uvedl to web iHNed.cz s odvoláním na litevskou policii s tím, že vojáci byli opilí a dožadovali se vstupu do tamního nočního klubu. Jenže ochranka je tam nechtěla pustit a poté, co začali být agresivní, zavolala policii. Vojáci nicméně odmítli poslechnout jejích pokynů a nechtěli se podrobit dechové zkoušce. 

Podle mluvčího českého generálního štábu Jana Šulce byli vojáci v civilu a měli osobní volno. Litevská policie je převezla na stanici a poté je propustila k jednotce. Český generální štáb nyní čeká na oficiální zprávu litevské strany. „Nemáme ale informace, které by potvrzovaly, že by během incidentu došlo k fyzickému napadení policejní hlídky,“ řekl pro iHNed.cz Šulc.

V jakém stavu byli čeští vojáci? 

Incident potvrdil mluvčí litevské armády Andrius Dilda, podle kterého byli vojáci nejspíš opilí. Některá ruská média uvedla, že policie se s vojáky poprala a použila elektrické paralyzéry. Dilda použití paralyzéru českému serveru ale nepotvrdil.

Česká jednotka je v Litvě na cvičení Training Bridge 2017, na kterém se loni dohodly státy visegrádské čtyřky s pobaltskými spojenci NATO a které skončí 20. března. Česká armáda vyslala na cvičení 112 vojáků, většina z nich je z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

Čeští a litevští vojáci společně nacvičují v kasárnách v Klaipedě a ve výcvikových prostorech Pabrade a Kairiai. Podle dřívějšího vyjádření armády mají procvičovat „běžnou taktickou činnost na stupni roty a vzájemnou součinnost českých a litevských vojáků při plnění úkolu“.

salto ( 21. února 2017 09:00 )

To co si říká Armáda ČR nejsou žádní vojáci, ale pouzí zaměstnanci, kteří za žold budou "bojovat" kdekoliv

salto ( 21. února 2017 08:58 )

Už to nekuř, nebo si pořiď kvalitnější matroš

sensadrak ( 20. února 2017 22:02 )

Vrchním velitelem je Zeman, jaký pán, takový krám.

zkzkz ( 20. února 2017 19:40 )

zkzkz ( 20. února 2017 19:37 )

Zobrazit celou diskusi