Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin lituje omylu. Rusko při náletech na ISIS zabilo tři turecké vojáky

Turecko truchlí nad mrtvými vojáky. (Ilustrační foto)
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, Mii - 
9. února 2017
19:30

Tři turečtí vojáci ve čtvrtek zahynuli nešťastnou náhodou při náletu ruských letadel v severní Sýrii, dalších 11 jich utrpělo zranění. Ruský prezident Vladimir Putin už kondoloval svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi. Podle agentury AFP to oznámila turecká armáda.

Ruské letectvo útočilo na bojovníky radikálního Islámského státu v oblasti města Al-Báb. To je město, které se snaží dobýt turecká armáda se syrskými povstalci v pozemní ofenzivě. Došlo tak k nešťastné události, kdy Rusko zasáhlo budovu, kde se vyskytovali turečtí vojáci. „Tři z našich vojáků padli jako mučedníci,“ uvedla turecká armáda ve svém komuniké.

Útoky proti islamistům Rusko a Turecko zpravidla koordinují. Tentokrát se ale podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova „obě armády nedohodly na koordinaci cílů“.

Putin „vyjádřil soustrast v souvislosti s tragickou událostí, která vyústila v úmrtí několika tureckých vojáků v Al-Bábu,“ citovala agentura AFP z prohlášení Kremlu. Podle agentury TASS učinil totéž náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov svému tureckému protějšku.

Každá armáda má jiný cíl

Oblast Al-Bábu je jedním z nejsložitějších bojišť na severu Sýrie a symbolizuje, nakolik se v zemi nyní různě prolínají sféry vlivu jednotlivých účastníků konfliktu. Prorežimní síly podporované Ruskem se snaží rozšířit kontrolu nad okolím Halabu, poté co toto druhé největší město v Sýrii nedávno dobyly.

Turecko chce zase rozšířit svůj vliv jižně od společné hranice se Sýrií a jeho protivníkem v současnosti jsou jak Islámský stát, tak kurdské milice, které mají zájem samy o co největší zábor území hlavně na úkor islamistů.

psi_mama ( 9. února 2017 20:30 )

Včera jsem nechala zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji P. S. Napište na tip@blesk.cz a zruší i debily zdenekk, informatik, ignotus, atd atd.

Hunt ( 9. února 2017 20:10 )

Rusáci byli vždy vrazi!

Zobrazit celou diskusi