Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Irácká armáda našla další masový hrob ISIS: Leželo v něm 89 těl zajatců

Autor: jer, ČTK - 
21. ledna 2017
19:53

Těla 89 lidí zabitých bojovníky radikální organizace Islámský stát byla objevena v hromadném hrobě v severoiráckém městě Tikrít. Oznámily to v sobotu irácké bezpečnostní zdroje.

Hrob se podle jejich upřesnění nalézal uvnitř komplexu prezidentského paláce. Podle informací, citovaných agenturou DPA, jde o ostatky zabitých vojáků, které v polovině roku 2014 zajali bojovníci IS. Džihádisté v té době dobyli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku. V březnu 2015 získala Tikrít zpátky pod kontrolu irácká armáda. Krátce na to byly objeveny první hromadné hroby se stovkami mrtvých těl.

Sunnitští radikálové z IS svého času tvrdili, že zabili 1700 šíitských vojáků, kteří se džihádistům vzdali. Loni v srpnu bylo oběšeno 36 lidí odsouzených za účast na masakrech.

Fotografie, které radikálové publikovali, ukazují velké skupiny mladých mužů, které extremisté odvezli na pole na korbách nákladních vozů, přinutili je lehnout si a postříleli je. Později publikované video ukazovalo, jak popravčí Islámského státu vodili zajatce k řece, mlátili je, stříleli do hlavy a jejich těla házeli do řeky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi