Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Irácká armáda postupuje v bojích o Mosul: Probojovala se až k Tigrisu

Autor: ČTK, uni - 
8. ledna 2017
16:56

Irácká armáda dnes v bojích o severoirácké město Mosul pokročila až k řece Tigris. Boje se tak posunuly do historické části města. Je to poprvé od loňského října, kdy začala ofenziva za znovudobytí města z rukou organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na armádní důstojníky.

Již v sobotu irácká armáda postoupila asi 500 metrů od strategického mostu přes řeku Tigris, která rozděluje město na východní a západní část. Dnes se speciální protiteroristické jednotky probojovaly až k mostu, který byl při bojích poničen.

Poprvé od zahájení ofenzivy loni v říjnu se tak irácká armáda dostala až k řece Tigris. Dosud ovládala řadu východní čtvrtí ve městě, které je poslední baštou IS v Iráku.

„Během postupu nás ostřelovali bojovníci IS z historického návrší,“ uvedl důstojník speciálních jednotek. Podle agentury Reuters měl na mysli zřejmě kopec, který se nachází v blízkosti ruin starověkého asyrského města Ninive. Ty leží na východním břehu řeky Tigris.

Ofenziva irácké armády, která má leteckou a dělostřeleckou podporu mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, se loni zpomalila kvůli přítomnosti velkého množství civilistů a prudkému odporu radikálů z IS. V posledních několika týdnech ale armáda boje zintenzivnila za pomoci nové taktiky a lepší koordinaci jednotek.

Zobrazit celou diskusi