Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující video týrání ovčáka z natáčení filmu Psí poslání: Někdo ho zfalšoval!

Autor: haj - 
8. února 2017
19:40

Psí poslání, původně jen dojemný film o vztahu mezi psem a jeho majitelem, u kterého by snad každý pejskař uronil pár slz. Jenže pak se pár dní před slavnostní premiérou na internetu objevilo video, které mělo odhalovat skandální zacházení s německým ovčákem a jeho týrání během natáčení. Ochránci zvířat nejprve vyhlásili snímku bojkot, nyní se ale ukazuje, že všechno bylo trochu jinak.

Na videu z natáčení je vidět, jak se jednomu z filmových čtyřnohých hrdinů nechce skočit do rozbouřené vody. Jeho trenér ho tam ovšem násilím strká a nechce mu dovolit vyškrábat se zpět na hladinu. Poté následuje střih a v dalším záběru už se německý ovčák Hercules zmítá ve vlnách a následně mu hlava zmizí pod hladinou, načež se mu štáb vydává na pomoc.

Video se začalo okamžitě šířit po internetu, organizace PETA na ochranu zvířat označila takové chování k psímu herci za týrání zvířat a apelovala na veřejnost, aby film bojkotovala a nechodila na něj. Kvůli vlně protestů nakonec musela být zrušena i jeho slavnostní premiéra. Jenže teď se ke kontroverzním záběrům vyjádřili i další odborníci, podle nichž jde určitě o podvrh.

Vyšetřovatel působící nezávisle na filmovém studiu po prozkoumání videa dospěl k závěru, že bylo někým zfalšováno s cílem oklamat veřejnost. Neznámý autor měl prý spojit dvě scény, které byly ve skutečnosti točené v jinou denní dobu, možná i zcela jiný den. Navíc pes, kterého jeho ošetřovatel poněkud nevybíravým způsobem tlačí do vody, prý vodu miluje. Právě proto byl pro tuto scénu vybrán. Jenže do bazénku byl údajně zvyklý skákat z jiné strany, což ho rozhodilo.

„Natáčení vodních scén předcházel několikadenní nácvik s cílem připravit bez jakéhokoliv stresu Hercula na tyto kaskadérské scény. V den ostrého natáčení Hercules odmítl kousky zachycené v ukázkách provést, a proto tým společnosti Amblin v natáčení této scény nepokračoval,“ uvedli producenti filmu Psí poslání v oficiálním prohlášení. „V současnosti je Hercules šťastný a těší se plnému zdraví,“ dodali vzápětí ke stavu pejska.

 

V rámci natáčení prý společnost dodržovala přísná etická pravidla a pro zvířata, kterých ve filmu není zrovna pomálu, zajistila bezpečné prostředí. „Přestože i nadále posuzujeme okolnosti zobrazené v upravených záběrech, společnost Amblin je přesvědčena, že během celé přípravy a natáčení filmu byla německému ovčákovi Herculovi i ostatním psům vystupujícím ve filmu věnována velká péče a starostlivost,“ stálo v prohlášení produkční společnosti Amblin Entertainment a distribuční společnosti Universal Pictures.

Upravené záběry prý měly jediný účel – zkomplikovat start filmu a znemožnit jeho úspěch. „Lidé, kteří video vypustili, na to čekali patnáct měsíců a učinili tak pár dnů před premiérou. Z toho se dá vyvodit jasný záměr co nejvíce film poškodit,“ uvedl filmový štáb. Jedna z hereckých hvězd Psího poslání, Dennis Quaid (62), se za snímek též postavil. „Byl jsem tam. Žádné špatné jednání se zvířaty se nedělo,“ vyjádřil se pro Entertainment Tonight.

Video  Všichni psi jednou přijdou do nebe… Ale nejprve musí splnit své poslání. • Trailer k filmu Psí poslání  - Freeman Ent., INT
Video se připravuje ...

Částečně se autorovi videa jeho záměr podařil, ovšem někteří diváci přesto neodolali a snímek režiséra Lasse Hallstroma si ujít nenechali. Jen za první týden promítání utržilo Psí poslání ve Spojených státech a Kanadě 24 milionů dolarů, v českých kinech se umístilo dokonce na druhé příčce. Přišlo na něj více než 17 tisíc lidí.

Příběh filmu natočeného na motivy knižního bestselleru Bruce W. Camerona vypráví o věrném pejskovi, který k divákům promlouvá v českém dabingu hlasem Matěje Hádka (41). I když se v průběhu pěti desetiletí převtěluje do různých ras a podob a provází životy hned několik majitelů, po celou dobu se touží vrátit k prvnímu pánovi Ethanovi. Do nebe se pejsek může dostat teprve, pokud na Zemi splní své jedinečné poslání.

Video  Všichni psi jednou přijdou do nebe… Ale nejprve musí splnit své poslání. • Film o filmu Psí poslání  - Freeman Ent., INT
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi