Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sídliště se složilo na plot kolem paneláků. Lidé mají děs z uprchlíků

Autor: nka - 
6. února 2017
18:00

Svérázně se s očekávaným příchodem uprchlíků do nedaleké ubytovny vypořádali obyvatelé lipského sídliště. Složili se na plot, který nechali vytyčit kolem svých paneláků. Napsal to německý web Bild.de.

Klid obyvatel lipského sídliště v létě rozčeřila zpráva, že se do sto metrů vzdálené ubytovny mají v březnu po chystané rekonstrukci nastěhovat tři stovky žadatelů o azyl.

Ačkoliv nebylo jasné, z jakých zemí budou lidé pocházet, vlastníci bytů se situaci rozhodli vyřešit rázně. Mezi sídlištěm a bývalou církevní budovou, do jejíž rekonstrukce stát kvůli zřízení azylového domu investoval na 6 milionů eur (162 milionů korun), nechali postavit 1,63 metru vysoký drátěný plot.

Místní: Cítíme se jako v ghettu

„Na základě aktuálního vývoje, který směřuje ke zřízení ubytovny pro žadatele o azyl v bezprostřední blízkosti, se bytové družstvo rozhodlo domy a pozemky ve svém vlastnictví oplotit,“ stojí v záznamu z domovní schůze. Plot vlastníky bytů vyšel na 20 tisíc euro (540 tisíc korun).

Představitelé družstva odmítli situaci komentovat. Obyvatelé sídliště ale už začínají být nespokojení. „Cítíme se tady jako v ghettu,“ popisuje jeden z místních s tím, že plot jim navíc ztěžuje život. „Kvůli tomu plotu musíme počítat se zacházkou 300 metrů. To činí potíže obzvlášť starším lidem. Říkám si, kdo tady vlastně koho omezuje,“ dodává.

Podívejte se, jak se proti uprchlíkům staví ploty i v dalších zemích: