Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Maďaři opevňují před migranty hranice. K žiletkovému plotu přidají další

Autor: ČTK, mb - 
26. srpna 2016
10:00

Maďarsko chce vybudovat druhý plot podél své hranice se Srbskem. Podle agentury Reuters to dnes oznámil maďarský premiér Viktor Orbán (53). Předpokládá, že druhá bariéra pomůže posílit obranu před možným dalším masivním příchodem migrantů.

„Probíhá technické plánování pro stavbu masivnějšího obranného systému vedle už existující obranné linie, která byla narychlo postavena loni,“ řekl Orbán.

Plot s žiletkovým drátem vybudovalo Maďarsko loni na podzim podél svých hranic se Srbskem a s Chorvatskem, aby zastavilo příchod uprchlíků, kteří po takzvané balkánské trase mířili přes Maďarsko dál do Rakouska a do Německa.

Orbán nyní vyjádřil obavy, že by do Evropy mohly začít přicházet stovky tisíc migrantů, pokud by Turecko přehodnotilo svůj postoj k dohodě s Evropskou unií o spolupráci v uprchlické krizi. EU se s Ankarou v březnu dohodla, že bude z řeckých ostrovů vracet do Turecka běžence, kteří se přeplaví přes Egejské moře.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (62) však kritizuje Unii, která podle něj neplní svou část dohody, zejména pokud jde o zavedení bezvízového styku pro Turky. Brusel trvá na tom, že Turecko dosud nesplnilo technické podmínky, které jsou pro liberalizaci vízového styku nutné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi