Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodina přežila havárii letadla: Pak museli vydržet 30 hodin v mraze

Autor: els - 
4. února 2017
16:08

Pilot Josh Smith vezl domů svou dvanáctiletou dceru a rovněž svého tchána (72). Jejich letadlo však mělo poruchu a havarovalo na Aljašce. Posádka přežila, ale na záchranu musela čekat 30 hodin v mrazivém počasí.

Rodina letěla ze 100 mil vzdáleného letiště domů. Cestou se chtěli pokochat horskými hřebeny Aljašky, a tak si ještě udělali malý okružní let. Letadlo však během cesty začalo mít problémy.

Zkušený pilot Josh chtěl tedy nouzově přistát na malé ranveji na horském hřebeni. Nevyzpytatelné počasí a velké množství sněhu na ranveji však zkomplikovalo přistání a malý letoun skončil na hřbetě.

Posádka vyvázla z havarovaného letadla živá. Pak ale následovalo třicetihodinové čekání na záchranu. Josh s dcerou a tchánem měli k dispozici jen několik spacích pytlů, ve kterých se choulili uvnitř letadla.

 

Rovněž se v mrazivém počasí zahřívali malým ohýnkem. Ten však museli udržovat na rozumné míře, aby v letadle neuhořeli.

„Měli jsme jídlo a nezbytné množství tepla, abychom neumrzli,“ popisuje hrůzné čekání na pomoc Josh. „Zůstali jsme uvnitř letedla, abychom byli alespoň trochu v teple, a choulili jsme se ve spacích pytlích,“ dodal přeživší.

Více než den hledal rodinu záchranný tým. Nakonec se jednomu pilotovi helikoptéry podařilo zahlédnout světlici. Tu vozil Josh v letadle pro případ nouze. Teď jemu i jeho rodině zachránila život.

„Nikdy nezapomenu na ten pohled, když jsem na horizontu kopce zahlédl záchranáře,“ dodal šťastně Josh.

bafy81 ( 4. února 2017 18:00 )

A kde se píše, že byl pilot senior? Pilotovi mohli byt klidně kolem 40.

Zobrazit celou diskusi