Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéfka tajné věznice, kde mučili zadržené, míří do vedení CIA

Autor: nka - 
3. února 2017
15:47

Novou náměstkyní ředitele CIA se stala bývalá šéfka tajné americké věznice pro podezřelé z terorismu, v níž se při výsleších používal waterboarding. Ginu Haspelovou do funkce dosadil ve čtvrtek ředitel CIA Mike Pompeo. Haspelová je první ženou, která byla jako dlouholetá zaměstnankyně CIA zvolena v rámci agentury do tak vysoké funkce. 

Haspelová má rozsáhlé zkušenosti z působení v zahraničí. Podle zdroje z tajné služby, který si nepřál být jmenován, vedla mimo jiné tajnou věznici CIA v Thajsku. V té byli drženi a podrobeni waterboardingu například prominentní příslušníci organizace al-Káida, Saúdští Arabové abú Zubajdá a Abdal Rahím Našírí.

Haspelová měla také napomáhat zničení videonahrávek mučení vězňů, díky čemuž pozdější vyšetřování vedené proti CIA americkým ministerstvem spravedlnosti vyznělo do ztracena.

Výběr Haspelové znepokojil organizace na ochranu lidských práv. „Pompeo musí americkému lidu vysvětlit, jak jde jmenování člověka údajně zapojeného do vedení věznice, v níž byli zadržení mučeni, dohromady s jeho přísahou Kongresu, že bude odmítat veškeré formy mučení a zneužívání,“ řekl Christopher Anders, zástupce ředitele Amerického svazu na ochranu občanských práv.

Podle agentury Associated Press ale není jasné, zda Pompeův výběr má signalizovat možný návrat ke kontroverzním vyšetřovacím technikám. Pompeo již dříve prohlásil, že si jejich obnovení nedovede představit. Zároveň ale dodal, že se poradí s experty, zda současná omezení vyšetřovacích možností nebrzdí získávání životně důležitých informací nutných k obraně státu.

Nový prezident Donald Trump se v minulosti nechal slyšet, že je pro zpřísnění vyšetřovacích technik, veškeré kroky bude ale předem konzultovat s Pompeem a ministrem obrany Jamesem Mattisem. Dodal ovšem, že se u představitelů výzvědných služeb informoval: „Mučení funguje?“ A odpověď byla: „Ano, výborně“.

Kontroverzní technika výslechu, tzv. waterboarding, byla za bývalého prezidenta George Bushe mladšího používána k vyslýchání podezřelých z terorismu. Spočívá ve znehybnění vězně a polévání jeho obličeje vodou, takže vyslýchaný má pocit, že se topí. Již více než deset let se oficiálně nepoužívá. 

Zobrazit celou diskusi