Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mučení podle CIA: Předstírali kruté popravy vězňů!

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Policie SR)
Autor: ČTK, jos - 
22. srpna 2009
10:17

Agenti americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) při výsleších osob podezřelých z terorismu předstírali popravy ostatních vězňů a v jednom případě zadrženého týrali cvičením ostré palby.

Zjistilo se to při vnitřním prověřování agentury a bude to ve zprávě, která má být zveřejněna příští týden. V pátek o tom informovala agentura AP.

Vyšetřovatelé prý při výslechu Abdar Rahíma Naširího, podezřelého z účasti na útoku na americkou vojenskou loď Cole, prováděli cvičnou palbu. Při útoku na Cole zahynulo roku 2000 v Jemenu 17 amerických námořníků a 40 dalších vojáků bylo zraněno.

V případě jiného vězně se ozvala palba ve vedlejší cele, takže vyslýchaný získal dojem, že byl vedle někdo zabit.

Naširí byl jedním ze tří vězňů, na nichž CIA použila při výslechu metodu simulující tonutí, tak zvaný waterboarding. Za vlády minulého prezidenta George Bushe byla tato metoda povolena, nynější prezident Barack Obama ji řadí k technikám mučení.

Mluvčí CIA Paul Gimigliano řekl k informacím obsaženým ve zprávě, že CIA nikdy neschválila postup, který by se vymykal formálním pravidlům. Ohrožování vězňů smrtí je porušením amerických zákonů.

Rukama agentů CIA prošlo 94 lidí podezřelých z terorismu a 28 z nich bylo vystaveno brutálním výslechům.

smrk ( 22. srpna 2009 12:11 )

Mno, tak bych je zastřelil přímo a hotovo. Ono to všechno stejně nějak smrdí - viz. chemické a jaderné zbraně vlastněné Husajnem a potom ? Hov......, prostě a jednoduše - USA potřebovali naftu ,tak byl každý důvod dobrý. Jinak samozřejmě s teroristy zatočit a hotovo !!!!!

demiro ( 22. srpna 2009 10:59 )

Pozvat ty teroristický vrahy nevinných, mj. i dětí, na večeři? Falešná morálka. Pokud tím zachrání spoustu dalších životů souhlasím.

Zobrazit celou diskusi