Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálkovo ministerstvo sledovali hackeři rok. Ukradli přes 7 tisíc dokumentů

Autor: bru - 
1. února 2017
17:48

Hackerský útok na ministerstvo zahraničí je podle všeho ještě mnohem vážnější, než se zdálo v úterý, kdy o něm web INFO.CZ poprvé informoval. Útočníci, za kterými podle ministerstva stál jiný stát, v jeho počítačové síti získávali informace nejméně rok. Za tu dobu se jim podařilo ukrást kolem 7119 dokumentů. Z toho 48 přímo ze schránky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Uvádí to zpráva Národního centra pro kybernetickou bezpečnost (NCKB), kterou má INFO.CZ k dispozici. Podle ní jde o mimořádně závažný bezpečnostní incident.

Podle zprávy šlo o dokumenty obsahující citlivé informace. Zároveň došlo k prolomení účtů vedení ministerstva zahraničí. Kompromitováno bylo 168 uživatelů/účtů. První přístup se uskutečnil loni 8. ledna, poslední letos 18. ledna.

Nejdelší dobu útočník strávil ve schránce, která je pravděpodobně centrálním účtem, ze kterého se příchozí zprávy přidělují oprávněným účastníkům (tzv. věž), v účtu ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, prvního náměstka Petra Druláka (skončil ve funkci v červenci 2016), náměstka pro bezpečnostní politiku Jakuba Kulhánka (skončil ve funkci v červnu 2016) a náměstka politického ředitele Ivo Šrámka,“ stojí ve zprávě.

K jakým dokumentům se hackeři dostali? Přečtěte si celý článek ZDE

krupan10 ( 2. února 2017 06:20 )

moc dobře si pamatuji, jak nám Zadolárek představil Kyjevskou špínu, jako demokraticky vybojovanou svobodu a banderovce, jako hrdiny revoluce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa