Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zákaz hidžábu ve škole: „Cizí náboženství nás musí respektovat,“ říká Jourová

Autor: bud - 
31. ledna 2017
05:37

Obvodní soud pro Prahu 10 zamítl žalobu somálské studentky, která se domáhala práva na střední škole nosit hidžáb. Podle eurokomisařky Věry Jourové by lidé, kteří přicházejí do Evropy a vyznávají jiné náboženství, měli respektovat pravidla, která jsou tady nastavená. „Jednou z hodnot EU je sekulární stát,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz.

Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdila, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání, po škole požadovala 60 tisíc korun a omluvu. V roce 2013 byla totiž vyzvána, aby šátek ve škole odložila. Studentka to ale odmítla a následně studium na škole ukončila. Soud nyní nepravomocně zamítl její žalobu, podle které byla porušena její práva.

Lidé, kteří očekávali, že se dozví, zda je možné v českých školách chodit zahalený, nebo ne, ovšem byli zklamaní. Soud se touto otázkou nakonec vůbec nezabýval. Svůj verdikt postavil na tom, že Jamaal studentkou školy nikdy nebyla.

„Náboženství se nesmí vnucovat“

Eurokomisařka Věra Jourová je však přesvědčena, že by náboženství nemělo mít přednost před pravidly, která jsou v členských státech EU nastavena. „Jednou z hodnot EU je sekulární stát. Což je svoboda náboženství. Ale ta svoboda zároveň zahrnuje princip, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Náboženství by měla být svobodná, ale neměla by být vnucována ostatním,“ uvedla Jourová v rozhovoru pro Blesk.cz.

Podívejte se na celý rozhovor o střetu náboženství a svobody:

„Pokud přicházejí do Evropy lidé jiného náboženství, než je to dominantní, které je založeno na křesťanství, měli by respektovat pravidla, která tady jsou,“ tvrdí Jourová. Posuzování, co je a co už není přípustné, je však výhradně na soudech. „Hranice určují z dobrých důvodů soudy. A pokud už soud ve Francii a v dalších zemích se postavil proti nošení hidžabu jako náboženských symbolů ve veřejných místech, může se to stát i v Česku,“ řekl Jourová.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nedávno rozhodl, že muslimská dívka ze Švýcarska se musí účastnit školních kurzů plavání společně s chlapci. Rodiče dívky, původem z Turecka, proti tomu protestovali. Podobně dříve rozhodl i německý Ústavní soud, který zamítl případ dívky, jež se také nechtěla účastnit plavání s chlapci. Argumentovala, že když se její burkini namočí, ukazují její figuru.

Podívejte se na jednání soudu o zákazu šátku ve škole:

zednik ( 31. ledna 2017 10:29 )

Tohle byla jen škola. Teď přijde běžná praxe . Tam to bude totéž. Na základě náboženství nesmí vykonávat řadu činností - prakticky nic. Co tedy chtějí dělat, když se do pracovního procesu nemůžou zařadit ? Poslední příklad z VB . Takxikař odmítl svést zákazníka se psem, víra mu to nedovoluje...

salto ( 31. ledna 2017 09:20 )

Když na nudistickou pláž vleze oblečený člověk tzv. textilák, tak ho buď svléknou nebo vyženou. Tak by to mělo fungovat a nejedná se jenom o hidžáb

salto ( 31. ledna 2017 09:17 )

Najednou by měli respektovat pravidla... Je to hnus. Pokud se Evropa neprobudí včas (je asi za pět minut dvanáct) dočkáme se věcí... Ale už bude pozdě

janejaneja ( 31. ledna 2017 09:14 )

A oni nás u nich respektují, ty krááso !! No kde jsme ?? Do teď jsem si myslela, že jsi tak v mezích i docela "normální", ale pokud jsi toto vypustila z huby, tak se ani neptej, co si o tobě myslím !!

Hunt ( 31. ledna 2017 08:44 )

repelos:Hele ty tupá kudlo,už bys měl nechat toho věčného osahávání holčiček v podchodu,mrrdá ti z toho v palici!

Zobrazit celou diskusi