Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud o hidžáb vyhrála ředitelka, studentce se omlouvat nemusí

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. ledna 2017
10:05

Obvodní soud pro Prahu 10 zamítl žalobu somálské studentky, která se domáhala práva na střední škole nosit hidžáb. Jednání se zúčastnilo několik desítek podporovatelů ředitelky střední školy, řada z nich pod znaky Bloku proti islamizaci, včetně jeho šéfa Martina Konvičky. Dorazil také republikán Miroslav Sládek nebo odborník na školství Václav Klaus mladší (ODS). Sama studentka k soudu nepřišla, zastupoval ji exministr Jan Ruml. Rozsudek zatím není pravomocný.

Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdila, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání, po škole požadovala 60 tisíc korun a omluvu. V roce 2013 byla totiž vyzvána, aby šátek ve škole odložila. Studentka to ale odmítla a následně studium na škole ukončila.

„Je prokázáno, že v červnu 2013 se studentka s další uchazečkou ucházela o studium. Na této schůzce byla projednávána otázka studijního oboru. Obě účastnice měly na hlavě hidžáb. Byly poučeny, že v praxi v nemocnici ho nemohou nosit. Souhlasily s tím,“ popsala soudkyně Daniela Čejková část sporu.

Na další schůzce byly přijaty ke studiu, pokud dodají potvrzení o pobytu. „2. 9. 2013 po osmé hodině ředitelka zjistila, že nedodala potvrzení o pobytu,“ popsala dále soudkyně. Podle školy se totiž Jamaal nikdy studentkou ani nestala, právě proto, že nesplnila všechny podmínky. Soudkyně měla stejný názor.

Lidé, kteří očekávali, že se dozví, zda je možné v českých školách chodit zahalený, nebo ne, tak byli zklamaní. Soud se touto otázkou nakonec vůbec nezabýval. Svůj verdikt postavil na tom, že Jamaal studentkou školy nikdy nebyla.

Studentka tvrdí, že původně byla domluvená na tom, že hidžáb bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Podle soudkyně ale do formuláře o zanechání studia vyplnila jako důvod zákaz nošení hidžábu až následně. 

Soud o hidžáb: Ředitelka Kohoutová uspěla, studentce se omlouvat nemusí. Soud o hidžáb: Ředitelka Kohoutová uspěla, studentce se omlouvat nemusí. | Blesk/Robert Klejch

Ředitelka Ivanka Kohoutová označila kauzu za absurdní a žalobu za nepravdivou. Škola navíc zastává názor, že dívka se studentkou ústavu nikdy nestala, protože nepředložila potřebné dokumenty. Instituci prý opustila o své vůli a „hysterii“ kolem případu rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, která podle školy předjímala vinu ústavu ještě před zahájením šetření. „Závěry ombudsmanky nejsou pro soud závazné,“ odůvodnila rozpor soudkyně.

Dívku zastupoval Ruml, ředitelka byla dojatá

Dívka, která školu zažalovala, se vyhlášení rozsudku nezúčastnila. V lavici tak osaměl Jan Ruml, politik a bývalý ministr vnitra, který ji zastupoval. „Rozsudek je pozoruhodný, nicméně my musíme počkat na jeho písemné vyhotovení a odůvodnění. Pak se rozhodneme, jak budeme postupovat dál. Dál se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl. Účast desítek odpůrců islámu pak komentoval slovy, že někteří lidé si takto vykládají svobodu.

Kromě protiislámského aktivisty Martina Konvičky a předsedy republikánů Miroslava Sládka si vynesení rozsudku přišel poslechnou například také Václav Klaus mladší (ODS), odborník na oblast školství a bývalý ředitel soukromého gymnázia.

„Rozsudek soudu je třeba respektovat. Určitě byla soudkyně pod tlakem jak státních orgánů, tak i trošku ulice. To že se ten soud konal už je vítězství organizovaných nátlakových skupin migračních aktivistů vůči svobodným občanům. Dopadlo to dobře, ale nějaké velké jásání není na místě. Řada ředitelů už se cítí zastrašena tím, co se vůbec může stát jen proto, že máte normální školní řád,“ komentoval rozhodnutí Klaus.

Klaus narážel na odůvodnění soudkyně, která připomněla, že řád Střední zdravotnické školy zakazuje nošení pokrývek hlavy. „Z toho, že ředitelka žalované připomněla ustanovení školního řádu, však nelze podle názoru soudu v žádném případě vyvodit diskriminační postup žalované,“ poznamenala Čejková.

Samotná ředitelka Ivanka Kohoutová těžko skrývala dojetí, i když zřejmě kauza ještě u konce není. Dá se předpokládat, že se studentka odvolá. „Se mi ulevilo, protože jsem to tvrdila od začátku. Důležité orgány to ale tak neviděly. Já jsem věděla, že mám pravdu, ale bylo třeba to dokázat. Dneska se to potvrdilo,“ řekla v rozhovoru pro Blesk.cz.

Tohle se může stát kterékoliv škole a kterékoliv paní ředitelce. Je možné, že se to bude opakovat. V průběhu toho řízení navíc vyšly najevo takové věci, kterými by se měly začít zabývat některé odpovědné orgány. Například, jak bylo manipulováno při šetření veřejnou ochránkyní práv s důkazy,“ dodal její advokát.

K soudu přišla v šátku příznivkyně Šabatové

I tentokrát dorazila k soudu žena v šátku. Namísto budoucí snachy ombudsmanky Anny Šabatové to tentokrát byla jedna z jejích známých. „Doufám, že dojde k dalšímu jednání. Že se Jamaal odvolá a bude se to ještě projednávat. Doufám, že právo je natolik silné, že dokáže ochránit lidská práva. V tomhle bodě bych trvala na tom, že Jamaal má právo nosit šátek ve škole,“ prohlásila po ukončení soudního jednání.

Soud o hidžáb: Dorazili ale také někteří v šátcích. Soud o hidžáb: Dorazili ale také někteří v šátcích. | Blesk / Robert Klejch

Jiná situace je podle ní při vykonávání zdravotnické nebo lékařské profese. „To už je opravdu jiná věc. Tam šlo o to, že ona byla vyzvaná, už když šla po té chodbě, aby ten šátek sundala. A s tím samozřejmě nemohu souhlasit ani s odůvodněním, kdy paní ředitelka říkala, že to je z bezpečnostních důvodů. Rozumím tomu, že jsou nějaká pravidla při vykonávání specifických činností. Ale že by na chodbě bylo nebezpečné nosit šátek… I když teď jsem zadrhla šátkem o zábradlí,“ řekla se špetkou nadsázky Magdalena Pospíchalová, podporovatelka somálské dívky.

Dnes se podle svých slov s projevy nenávisti v soudní síni sama nesetkala. „Minule mi ale strhli šátek,“ prozradila.

Video  K soudu o hidžáb dorazilo také několik podporovatelů somálské studentky. Zdůrazňovali právo chodit v jakémkoliv oblečení  - Blesk / Zuzana Štíchová, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

MILLLIS ( 5. února 2017 02:18 )

Drakulino: Odkud vis ze byla spindira? Co kdyz nahodou byla cistejsi nez ty a taky lip vonela? Odkud vis ze spala na strome s hadem? Spavala jsi tam snad s ni? Slo by take nekdy zkusit vyjadrit svuj nazor bez urazeni toho nejhrubsiho zrna? Bez utopeni, bez predhazovani jako krmivu floridskym kajmanum atd.?? Vzdyt jsou to lidi zrovna tak jako my...Z takovych komentaru se mi fakt nedela dobre... A z lidi, kteri takto prezentuji svoji nenavist ke vsemu, co je v jejich ocich "jine", a kteri si takto leci sve komplexy, koneckoncu taky.

gabreta ( 27. ledna 2017 14:21 )

Somálku zstupoval Jan Ruml, politik a bývalý ministr vnitra. Zapomněli dodat "absolvent Plzeňských práv", vysoké školy pro politiky bez vzdělání!!!

hanka666 ( 27. ledna 2017 13:25 )

Když oni jsou čmoudi tak citliví na kříž....např. Real Madrid nesmí na své upomínkové předměty, vlajky, dresy a pod. určené pro blízkovýchodní trh zobrazit kříž. Tak co tu lezou

abaron ( 27. ledna 2017 13:00 )

nech si ide uplatňovať svoje práva k isis, že neroztiahne nohy ani za svet

zigzag ( 27. ledna 2017 13:00 )

Nemame se nad cim radovat tentokrat se jim "vsuvka " satku nevydarila a tak to vyzkousi V jine skole pokud nezmeni skolni rad a nedoplni uplny zakaz noseni hadru ve skolach.

Zobrazit celou diskusi