Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chtěl uplatit politiky z Ostravy? Zákon na něj nedosáhne, tvrdí soudkyně

Autor: ČTK, Mii - 
6. ledna 2017
13:54

Ostravský okresní soud v pátek zprostil obžaloby Jiřího Lukeše, jenž se zpovídal z pokusu podplatit primátora Ostravy Tomáše Macuru (ANO) a jeho náměstkyni Kateřinu Šebestovou. Podle soudu nelze prokázat, že došlo ke zločinu. Bývalý zaměstnanec teplárenské společnosti Veolia podle obžaloby nabídl politikům každému přes 100 000 korun. Všichni byli v komisi řešící například vývoj cen tepla ve městě. Peníze označil za příspěvek na dovolenou, uvedla obžaloba.

Lukeš ale údajné úplatky od začátku popíral. Tvrdil, že se stal obětí politické hry. „V tomto směru mám absolutně čisté svědomí. Primátorovi jsem žádný úplatek nenabídl,“ tvrdil u soudu muž, který je již v důchodu. Před tím působil jako poradce generálního ředitele společnosti Veolia, dříve Dalkia. Ještě dříve byl jeho náměstkem.

Na kauzu lze hledět dvěma způsoby, uvedla soudkyně. Jednak z právního hlediska, jednak z hlediska morálky. Trestní zákon bohužel nedosáhne na všechna jednání, která jsou morálně neakceptovatelná, řekla. Podle jejího názoru, i kdyby Lukeš Macurovi nabídku skutečně učinil, není prokázáno, že by toto jednání naplnilo skutkovou podstatu trestného činu. Tedy, zda opravdu šlo o pokus Macuru uplatit.

Není například jasné, co měl primátor za peníze udělat. Státní zástupce se zprošťujícím rozsudkem nesouhlasí, ještě v jednací síni se odvolal. Obhájce obžalovaného si ponechal lhůtu. Případ tak ještě nekončí, zabývat se jím bude Krajský soud v Ostravě.

Spor o vyplacení odměn 

Lukeš a Macura se jako členové komise, která například kontroluje správnost výpočtu ceny tepla pro Ostravany, poprvé potkali předloni 24. února. Macura byl tehdy čerstvě zvoleným primátorem. Z této pozice se stal i členem pracovní komise, společně s ním jeho náměstkyně Kateřina Šebestová.

Právě na zasedání komise podle Macury korupční nabídka padla. Souvisela údajně s neoficiálním vyplácením odměn pro členy komise. V minulosti firma vyplácela odměny oficiálně, v roce 2010 to zastupitelstvo ukončilo.

Lukeš podle Macury řekl, že společnost zástupcům města odměny neformálně vyplácí nadále. „Do obálky dostanou částku přes 100 000 korun. Je to možno chápat jako přilepšení na dovolenou,“ uvedl státní zástupce v obžalobě. Odměna měla být na dalším zasedání komise v dubnu, dodal.

Lukeš to popírá. Uvedl, že primátora skutečně po jednání o rozhovor požádal. Důvodem ale byla snaha získat záštitu primátora a podporu města při pořádání jízdy veteránů Moravia Rallye. Na odměňování členů komise se zeptal primátor, řekl Lukeš. Odpověděl jsem mu, že v minulosti firma oficiálně vyplácela odměny na základě uzavřených smluv, uvedl při výslechu na policii. Dodal, že se primátora jen zeptal, zda by se v tomto mělo pokračovat.

Macura už dříve ČTK řekl, že Lukešova slova i s odstupem času vnímá jako korupční nabídku. „Chápu, že to je v rovině tvrzení proti tvrzení. Ta nabídka mi ale učiněna byla, byl jsem povinen ji oznámit,“ řekl primátor.

amgal ( 7. ledna 2017 08:13 )

sto tisíc mu bylo málo.

Zobrazit celou diskusi