Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„S Trumpem se nudit nebudeme,“ předvídá Schapiro. A sám mizí z Česka

Autor: Václav Lang - 
20. ledna 2017
05:51

Donald Trump se v pátek ujímá funkce prezidenta Spojených států. A dosavadní americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro naopak po dvou a půl letech v Schönbrunském paláci končí. Nahradí ho ve funkci Trumpova exmanželka Ivana? A co si myslí o nové hlavě USA? To prozradil v rozhovoru pro Blesk.cz.

„Je to zajímavý, nekonvenční člověk, ne? Je autentický svým vlastním způsobem, mluví otevřeně a rozhodně u něj nemáte pocit, že mu jeho poradci říkají, co má říkat. Takže čekám jako zbytek světa. Přeju mu štěstí, chci, aby byl úspěšný, je to teď můj prezident,“ řekl Schapiro v rozhovoru pro Blesk.cz. „Nebude to nuda, tolik k tomu mohu říct,“ dodal.

Video  Americký velvyslanec Andrew Schapiro promluvil v rozhovoru pro Blesk.cz o Donaldu Trumpovi i možném novém ambasadorovi v Česku.  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Rozhodně se neobává, že by tím jakkoli utrpěly vztahy České republiky a Spojených států. Upozornil, že se budují už od dob Masaryka a jsou dostatečně pevné, aby je ochromila změna administrativy.

Schapiro odjíždí z České republiky v pátek, v den inaugurace Donalda Trumpa. Zatím za něj není náhrada, ambasádu bude řídit zástupkyně velvyslance Kelly Adams-Smithová. Miloš Zeman by uvítal, aby za Schapira nastoupila Trumpova exmanželka Ivana, zlínská rodačka. Ačkoli některé zdroje teď tvrdí, že se tak nestane, protože Trump chce pro tuto oblast zkušeného ambasadora, Schapiro nevyloučil ani tuto možnost.

„Může to trvat pár měsíců a může to také trvat mnoho měsíců, než bude nový ambasador, jak dokazuje historie. Obvykle se to nedá předpovídat. Takže bude krátké období, kdy tu žádný velvyslanec nebude, ale doufám, že to nebude trvat moc dlouho, že se brzy najde nový velvyslanec,“ řekl.

Video  Goodbye amerického velvyslance Schapira v Česku: Kdy mu tady bylo nejhůř?  - Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak probíhal středeční rozhovor s Andrewem Schapirem:

ivoadler ( 20. ledna 2017 11:00 )

Přišel Zeman o rozum? Velvyslanec by měl být taky koukatelný. To Schapiro byl. Pražská kavárna přijde o svou ozdobu, i když jejím příslušníkem přímo nebyl. Ale Trumpová - Zelníčková? Bože nás netrestej. 

zkzkz ( 20. ledna 2017 10:57 )

zkzkz ( 20. ledna 2017 10:54 )

zkzkz ( 20. ledna 2017 10:52 )

hanka666 ( 20. ledna 2017 09:04 )

Never again. Konečně už táhni a červené karty vezmi sebou, šmejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa