Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Íránu se zřítil věžák. Svědci popisují peklo, televize hlásí až 30 mrtvých

Autor: ČTK - 
19. ledna 2017
14:50

Při požáru, s nímž bojovali od rána hasiči v Teheránu, se zřítila výšková budova s nákupním střediskem. Údaje o následcích se liší. Zatím nepotvrzené zprávy hovoří až o třiceti mrtvých a desítkách zraněných. Podle státní televize Press TV bylo ve chvíli, kdy budova spadla, uvnitř 50 až 100 lidí. Zdravotnické zdroje uvedly, že je zatím 70 zraněných, z nichž 23 bylo hospitalizováno.

Press TV původně oznámila bez udání zdroje, že o život přišlo 30 hasičů. Jiná televize hovoří o asi 30 raněných civilistech, agentura IRNA pak o 45 zraněných hasičích. Šéf lékařské pohotovostní služby, kterého citovala agentura AFP, sdělil, že bylo zraněno 70 lidí a z nich 23 bylo hospitalizováno. Podle íránské televize je mezi zraněnými 45 hasičů.

V blízkosti místa tragédie jsou velvyslanectví Británie a Turecka, která se podařilo včas evakuovat.

„Budova Plasco je velmi stará, ježí na jihu Teheránu a jde o jednu z nejstarších budov ve městě. Využívaná je hlavně k obchodním účelům. Zraněno bylo nejméně 38 osob, byly převezeny do nemocnice a většina z nich mohla být propuštěna,“ oznámila původně televize, podle níž jsou mezi zraněnými hlavně hasiči.

Policie kolem domu vybudovala zátarasy a podle íránské státní televize bylo k hašení povoláno deset hasičských čet. Z televizních záběrů je patrné, že se sedmnáctipatrová stavba sesula v řádu sekund.

Zákazníky i personál se podařilo evakuovat, ale hasiči s plameny, které je vidět do velké vzdálenosti, stále bojují. Požár vypukl v osm hodin místního času (5:30 SEČ), kdy v budově ještě nebylo mnoho lidí.

Podle agentury AP bylo nákupní středisko Plasco postaveno před 50 lety. Byla to jedna z prvních výškových budov v íránské metropoli. V 60. letech ji nechal postavit íránský židovský podnikatel Habíb Elghánján a pojmenoval ji stejně jako svou společnost na výrobu plastů. Po islámské revoluci v roce 1979 byl Elghánján souzen za špionáž a popraven. Mnoho příslušníků íránské židovské komunity po tomto procesu z Íránu uprchlo.

V Íránu v Teheránu zachvátil výškovou budovu požár. Na místě jsou mrtví i zranění. Hasiči s plameny stále bojují. V Íránu v Teheránu zachvátil výškovou budovu požár. Na místě jsou mrtví i zranění. Hasiči s plameny stále bojují. | EPA

Polooficiální íránská agentura Tasním připomněla, že ve věži Plasco hořelo už několikrát v minulosti. Dnes požár vznikl v devátém patře. Mluvčí hasičů řekl, že ve stavbě bylo mnoho textilních dílen a jejich majitelé byli v minulosti několikrát upozorněni na bezpečnostní problémy a požádáni, aby se z budovy vystěhovali.

Majitel obchodu v blízkosti stavby řekl, že ho policie přinutila na poslední chvíli odejít. „Bylo to jako v hororovém filmu, ten dům se mi zřítil před očima,“ řekl.

Press TV zveřejnila záběry na šokované hasiče, z nichž mnozí při pohledu na zkázu plakali.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi