Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Savčenková poslala vzkaz Zemanovi. „O život už se nebojím,“ prohlásila pilotka

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. ledna 2017
10:50

Vězněná ukrajinská pilotka Nadija Savčenková přijela do Česka prezentovat svůj příběh a podpořit boj proti ruskému počínání na Ukrajině. Savčenková dorazila na pozvání europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) a setká se například s poslanci senátory, s prezidentem Zemanem ale ne. V poslední době vzbudila kontroverze, když například zveřejnila seznam zajatců z konfliktu na východě Ukrajiny.

„Jsem v Čechách na návštěvě poprvé. Ve vězení jsem věděla o podpoře, kterou mi český lid poskytuje, a jsem za ni vděčná,“ poděkovala na úvod svého vystoupení před novináři Savčenková.

„Co se se mnou stalo, o tom už mluvila média. Byla válka, byla jsem zajata a potom mě unesli a to všechno jsou zločiny, ke kterým dochází pravidelně. V Rusku mě obvinili z naprosto smyšlených zločinů, aby ukázali, co se podle nich na Ukrajině děje. Za mřížemi jsem prožila dva nejtěžší roky svého života,“ popsala ve zkratce svůj příběh.

V Rusku neexistuje spravedlivý soud

Savčenková potvrdila, že se setká s poslanci a senátory na půdě Poslanecké sněmovny. S prezidentem Milošem Zemanem ale prý schůzku nemá. „S prezidentem se nesetkám. Myslím, že by měl slyšet pravdu od prezidenta Ukrajiny. Pokud k setkání někdy dojde, tak bych mu vysvětlila jak to je doopravdy a v čem se mýlí,“ naznačila, že se Zemanem nesouhlasí a na dotaz Blesk.cz pak své prohlášení rozvedla.

Když jsem byla ve vězení, tak mi lidé z Česka napsali dopis, že se omlouvají za svého prezidenta. Prý řekl, že neví, zda jsem zabíjela, nebo ne, a že to bude řešit ruský soud. To je pravda, to vědět nemohl. Nejhorší ale je, že věří, že v Rusku existuje spravedlivý soud,“ nechápavě kroutila hlavou a dodala, že prezident by měl lépe analyzovat potenciální nebezpečí ze zahraničí. „Ukrajina to svého času podcenila, a proto nás překvapilo, co udělalo Rusko, když nás připravilo o Krym,“ varovala.

Savčenková strávila v ruském vězení dva roky. Víc už jí prý Rusko nemůže vzít, proto se o život nebojí. Savčenková strávila v ruském vězení dva roky. Víc už jí prý Rusko nemůže vzít, proto se o život nebojí. | Blesk/ČTK

Rusko mi vzalo dva roky života, víc už mi ublížit nemůže

Nadija Savčenková také na dotaz Blesk.cz, zda se neobává o svůj život, prohlásila, že už ne. „Rusko už mi vzalo dva roky života, čeho se mám ještě bát? Já jsem od narození bojovník, profesí jsem voják a to znamená, že budu vždy nasazovat život. Nikdy se nezačnu bát a nebudu podřizovat to, co dělám strachu o život,“ prohlásila odhodlaně.

Savčenkovou do Česka pozval europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který ji zároveň během její návštěvy hostí. „Seznámili jsme se na setkání v Bruselu v rámci takového neformálního sdružení Přátelé evropské Ukrajiny. Už první den její návštěvy v ČR dokázal splnit ty cíle, které návštěva sleduje. První je setkat se s příznivci a podporovateli, i druhý cíl se daří plnit. Totiž slyšet na vlastní uši výpověď Nadiji Savčenko. Co říká, jak to říká a proč to říká,“ vysvětlil europoslanec, proč Savčenkovou do Česka pozval.

Neřízená střela, nebo racionální politička?

Savčenková patří zřejmě k nejvýraznějším postavám konfliktu na východě Ukrajiny, který si od dubna 2014 vyžádal více než 9 600 mrtvých. Názory na ni sahají od uctívání jako národní hrdinky až po proklínání za údajnou zradu ukrajinské věci.

Savčenková jako důstojnice ukrajinského letectva vstoupila do dobrovolnické jednotky, aby mohla bojovat s Ruskem podporovaným separatisty. V létě 2014 ji ale rebelové zajali a předali Rusům, kteří ji obvinili z podílu na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Po odsouzení ji Moskva vyměnila za dva ruské vojáky, zajaté a odsouzené na Ukrajině. Během svého věznění, prokládaného hladovkami a vlasteneckými výzvami, byla zvolena poslankyní. Do vlasti se vrátila jako ukrajinská obdoba Johanky z Arku.

Protesty na podporu Savčenkové před ruskou ambasádou v Kyjevě Protesty na podporu Savčenkové před ruskou ambasádou v Kyjevě | ČTK

Ale poslední kroky Savčenkové, včetně schůzky s vůdci proruských separatistů a zveřejnění neověřených seznamů zajatců z konfliktu na východě Ukrajiny, budí značné kontroverze a vynesly jí i vyloučení ze strany expremiérky Julije Tymošenkové, za kterou byla zvolena do parlamentu. Úřady ji také kritizují, že mezi zajatce zahrnula i pohřešované a zabité vojáky, zatímco jiné zajatce prý opominula.

Savčenková tvrdí, že jí jde o to, aby se na svobodu co nejdříve dostali všichni zajatí a věznění Ukrajinci. Její kritici jí ale vytýkají, že ve skutečnosti přistoupila na hru Moskvy, jejímž cílem je vynutit si uznání separatistů a oslabit Ukrajinu. Kyjev totiž s předáky rebelů odmítá přímo jednat, protože je považuje za pouhé loutky Moskvy, a tvrdí, že právě separatisté úmyslně oddalují výměnu zajatců.

zvonik54 ( 14. ledna 2017 15:55 )

 Kdyby byla Savčennková radikální islámistka, nedivil bych se jejím názorům na politiku, respektive jejímu dřívějšímu prohlášení, (cit. že kdyby byla u moci na Ukrajině, zahájila by okamžitě jadernou válku proti Rusku kvůli Krymu! Ale ona radikální islámistka zřejmě není, proto se strašně divím tomu, že se vůbec někdo v téhle zemi najde, zvláště KDU-ČSL, že ji sem do ČR pozve jako válečného radikála, aby zde šířila své štvavé názory. TOMU SE DIVÍM NEJVÍCE JAKO KŘESŤAN A KATOLÍK! To dokládá jenom fakt, že plánovaný rozklad katolické církve v ČR je prováděn z vnitřku jejího vedení, které zřejmě chce nenápadně fakt rozpoutat válku ve střední Evropě, i když se usilovně modlí proti ní (pouze jako ve jméně Krista Ježíše)!!!

vojjaksvejk ( 14. ledna 2017 10:28 )

Kéž by blbost nadnáčela mohla by se vznášet jak holubička a lidem na zemi by bylo líp.Proč se opakovaně vyhnula dotazu diváků a čtenářů an její osobní názor na jejich národního hrdinu Stepana Banderu a banderovce s i následovníky její dnešní spolubojovníky z např Oddílů AZOV a AJDAR?Aneb kdo a nebo co je Naděžda Savčenko? , Tuto leteckou navigátorku oddílu „AJDAR“, nám naše ČT představuje jako ukrajinskou majdanovskou „hrdinku“ A nebo je to jinak a co se nehodí zapomeňte ?Kořeny zla na Ukrajině ?Odkazhttp://www.novysmer.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1594%3Aqkdybych-ml -zapomenout-na-n-boe-na-nebi-zapome-na-mq&catid=39%3Ahistorie&Itemid=50

helenio ( 14. ledna 2017 06:08 )

Savčeková/schválně nepíši paní/ pan prezident má vás na háku ! ! !

provokaterka ( 13. ledna 2017 12:43 )

Když se nebojí o život,proč pokaždé přerušila hladovku.

salto ( 13. ledna 2017 08:51 )

Ta benderovská mužatka začíná být nepohodlná už i oficiálním místům na Ukrajině. Tipuji, že brzy narazí na tvrdou vodu a někdo jí oddělá. Tak vlastně poslouží "dobré" věci a všichni budou vidět viníka v Rusku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa