Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Další zabíjení kvůli ptačí chřipce: Na Moravě vybili 140 kusů drůbeže

Autor: uni, ČTK - 
8. ledna 2017
11:42

Veterináři už dnes ráno utratili menší chov slepic a perliček společnosti Vinofrukt v Brodě nad Dyjí, celkem asi 140 kusů ptáků. V sobotu se totiž potvrdilo, že v něm uhynula některá zvířata na ptačí chřipku. Stejně jako v Ivančicích a Moravském Krumlově tak vznikne v okolí tří kilometrů ochranné pásmo a v okruhu deseti kilometrů pásmo dozorové s různými omezeními, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

K plošnému utrácení všech chovů v ochranném pásmu by veterináři přistoupili v případě, že by se v blízkosti objevilo další ohnisko. Tak se tomu stalo v Ivančicích, kde se našla dvě ohniska a v nedalekém Moravském Krumlově bylo třetí. Navíc v Ivančicích uhynuly zhruba dvě desítky volně žijících labutí.

Po zásahu v Brodě nad Dyjí pokračovali veterináři společně s hasiči v plánovaném plošném utrácení chovů v Ivančicích. Během pátku a soboty se jim podařilo utratit chovy až na pár výjimek v Moravském Krumlově v ochranném pásmu. „V pondělí budou následovat Oslavany,“ řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jde o stovky kusů, lidé doma chovají obvykle jen deset až 20 kusů drůbeže.

Ptačí chřipka se v Česku potvrdila zatím v pěti uzavřených chovech. První tři ohniska se objevila tento týden, dvě v Ivančicích a jedno v Moravském Krumlově. V sobotu přibyl Brod nad Dyjí a Lázně Toušeň ve středočeském okrese Praha-východ.

Veterináři očekávali, že se ptačí chřipka objeví i v Česku, protože se již s různou intenzitou projevila v řadě evropských států včetně sousedních. Do Česka se vrátila po deseti letech. Virus je na člověka přenositelný jen zcela výjimečně. Nejvíce vnímaví vůči němu jsou vodní a hrabaví ptáci.

pfoto1 ( 8. ledna 2017 11:59 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Zobrazit celou diskusi